Dvd de keuze van Peter de Bruijn

Steve McQueen: Hunger Paradiso € 17,99
Steve McQueen: Hunger Paradiso € 17,99

Steve McQueen:HungerParadiso€ 17,99

Precies een jaar geleden bracht de Britse beeldend kunstenaar Steve McQueen veel tongen in beweging op het filmfestival van Cannes met zijn speelfilmdebuut Hunger.. En terecht, want zijn portret van hongerstakers van de IRA en hun bewakers in de Noord-Ierse Maze-gevangenis is een film met een buitengewone intensiteit en, bij al het afstotelijke geweld en de smerigheid, ook van een grote schoonheid. McQueens stijl is volgens sommige critici té dwingend, maar passend bij zijn onderwerp – een gevangenisgemeenschap onder hoogspanning – is zijn stijl zeker.

Michelangelo Antonioni: L’avventuraHomescreen, € 11,99

Dit zou wel eens de mooiste film ooit gemaakt kunnen zijn: Michelangelo Antonioni’s meesterwerk L’avventura, (1960) over de zoektocht van twee rijke, jonge Italianen naar hun verdwenen vriendin, die langzaam vergeten waarnaar ze op zoek zijn. Bij de première in Cannes uitgefloten, wat een beroemde open brief uitlokte, waarin onder anderen Roberto Rossellini het voor de film opnam. Niet alleen vernieuwend en invloedrijk in vorm en structuur, maar ook sensueel en aangrijpend – wat zeker niet van alle films van Antonioni kan worden gezegd.

Arnaud Desplechin: Un conte de NöelFilmfreak€ 17,99

Franse topacteurs (Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Mathieu Amalric) in een originele ensemblefilm van regisseur Arnaud Desplechin, die we nu pas in Nederland leren kennen. De hele, excentrieke familie Vuillard komt nog één keer bij elkaar voor Kerstmis, hoewel de verhoudingen broos, soms ronduit vijandig zijn. Deneuve is fabuleus als een liefhebbende echtgenote voor haar man, maar een koude moeder voor haar nietsnut van een zoon (Amalric). Moeder en zoon zijn echter tot elkaar veroordeeld als zij ziek wordt en ze zijn beenmerg nodig heeft.