De vrijwilliger

Frans van Branden (60) met dranghekken voor de NK 24 Ultraloop in Steenbergen. 11/5/2009 Foto Freddy Rikken Frans van Branden Parcoursbouwer Steenbergen Rikken, Freddy

Door Inspanning Ontspanning Met Energie De Overwinning Nabij. Schrijf deze woorden onder elkaar, spreek ze één voor één langzaam uit en voel hoe de levenswijsheid van dit gedicht uit de Sportlustcyclus bezit van u neemt. Prepensioener Frans van Branden (60) woont al zijn leven lang in het Brabantse Steenbergen en is bijna net zo lang lid van sportvereniging DIOMEDON. Voetbalde en deed er, evenals zijn zonen, in zijn jonge jaren aan atletiek. Doet er samen met zijn vrouw vanaf begin jaren tachtig met toewijding vrijwilligerswerk. Is de man van het materiaal en verricht hand- en spandiensten bij het NK 24 uur ultralopen. Zet het parcours – dat ’s nachts door waxinelichtjes wordt belicht en 2.092,8 meter lang is – rondom kerkhof en sporthal uit. Plaatst 150 meter dranghekken, spant linten, bouwt de start/finish met elektronische chipregistratie op – dus geen loperbedrog mogelijk! Sluit de geluidsinstallatie aan, plaatst het erepodium. Laat het bakken van hamburgers en knakworsten aan anderen over. Vergadert wekelijks in de maanden vooraf, maakt zich daarbij weleens zorgen om de vergrijzing van het vrijwilligersbestand en het gedrag van ouders die de vereniging beschouwen als een goedkope buitenschoolse opvang. Is een gelukkig mens wanneer het jaarlijkse evenement zonder ongelukken en (kleine) ruzies is verlopen en er persoonlijke mailberichten binnenkomen met bedankjes die opgewekt worden afgesloten met: tot volgend jaar!

Tweede aflevering in een serie over vrijwilligers in de sport.

    • Freddy Rikken