De magneetwerking van spoken

In de wetenschapsbijlage staat een uitgebreid artikel dat geestverschijnselen mogelijk verklaard kunnen worden uit de invloed van magneetvelden op de menselijke hersenen. Ik geloof er niks van. Al zeker sinds de 18de eeuw wordt er beweerd dat magnetisme allerlei geheimzinnige invloeden op mensen heeft (Mesmerisme), maar uit proefondervindelijk onderzoek blijkt keer op keer dat mensen bijzonder ongevoelig zijn voor statische of laagfrequente magnetische velden of veldgradiënten, en ook voor elektromagnetische velden in het algemeen, en dat er ook geen gezondheids- effecten zijn. Bijvoorbeeld, tussen uw bureaustoel en een MRI-scanner in het dichtstbijzijnde ziekenhuis kunt u iedere mogelijke magneetveldsterkte en iedere mogelijke veldgradiënt ervaren, maar er heeft geen toename van spookverschijnselen plaatsgevonden sinds de invoering van die systemen in de afgelopen twee decennia.In een scanner krijgen patiënten alle mogelijke variaties in velden te verwerken, maar ze zien geen spoken. Ja, sommigen worden benauwd of raken in paniek en een enkeling rapporteert duizeligheid, maar dat kan worden verklaard uit claustrofobie. Magneetvelden zullen dus geen oorzaak zijn van geestverschijningen. Kanker krijgen patiënten en laboranten er trouwens ook niet van. Het artikel beweert dat er afwijkingen van het normale aardmagnetisch veld zijn te meten op plaatsen waar het spookt. Uit het artikel is echter niet duidelijk of de onderzoekers onderzocht hebben of dat soort variaties niet ook voorkomt op plaatsen waar het niet spookt. Kortom, hier worden we niets wijzer van.

Dr. A.R. (Tom) Peters Amsterdam

    • Dr. A.R. Peters