De klok van een garnaal

ILLUSTRATIE IRENE GOEDE
ILLUSTRATIE IRENE GOEDE Goede, Irene

In mei leggen de meeste vogels een ei. Logisch: in mei gonst, glibbert en ritselt het in de natuur van het voedsel voor de jonge vogeltjes. Garnalen in de Atlantische Oceaan – die van de garnalencocktail – leggen ook eieren. Dat doen ze aan het begin van het jaar. Een half jaar of nog later komen die eieren uit. De larfjes kruipen op precies het goede moment uit hun ei: juist als er heel veel algen in zee dobberen. Want dat eten die garnalenlarfjes het liefst.

Maar hoe weten die garnalenouders wanneer ze hun eieren moeten leggen zodat die precies uitkomen als er veel te eten is? Daar weet niemand het fijne van. Biologen denken dat de garnalen erop letten hoe warm of hoe koud het zeewater is. Bij de goede temperatuur lossen ze hun eieren.

Tot nu toe ging dat altijd goed – op alle menukaarten tref je garnalencocktails. Maar sommige biologen zijn bang dat de opwarming van de aarde (en van de oceaan) de timing van de garnalen in de war zal gooien. Dan komen de eieren op het verkeerde moment uit. Als dat zo doorgaat, zei de Britse televisie, dan raken we straks de garnalencocktail kwijt.

Maar dat valt misschien wel mee. Een paar jaar terug zeiden biologen ook dat vliegenvangers zouden uitsterven. De vogeltjes zouden hun eieren te laat leggen: wanneer de rupsenpiek – vliegenvangers eten het liefst rupsen – al voorbij was. Had ook met de opwarming van de aarde te maken. Maar de vliegenvangers zijn gewoon iets anders gaan eten en op een andere tijd gaan broeden. Bij die garnalen kan dat ook best gebeuren. Dus om de garnalencocktail nu op de lijst met Bedreigde Gerechten te zetten, gaat wel ver. Trouwens, misschien zijn rupsencocktails ook lekker.

    • Menno Steketee