De 'carry trade' is terug in Japan

Individuele beleggers in Japan hebben speculeren op een val van de yen. Daarmee hebben ze de zogenoemde ‘carry trade,’ die vorig jaar op sterven na dood was, nieuw leven ingeblazen.

Zakenmensen, ‘huisvrouwen’ en gepensioneerden bezaten volgens de beurs van Tokyo eind vorige maand 153.326 contracten, die geld zullen opleveren als de koers van de yen daalt ten opzichte van die van andere valuta’s, uiteenlopend van de euro tot de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar. Alles bij elkaar zou het kunnen gaan om een bedrag van maar liefst 125 miljard dollar aan zogenoemde ‘short-posities,’ aldus strategen van RBC Capital Markets.

„Beleggers geloven dat het ergste van de mondiale recessie achter de rug is en dat hoger renderende valuta’s de bodem hebben bereikt,” zegt Yoshisada Ishide, die 1,8 miljard dollar onder zijn beheer heeft als fondsmanager van Daiwa SB Investments Ltd., een divisie van Japans op één na grootste zakenbank.

Individuele beleggers, die ‘huisvrouwen’ worden genoemd naar de vrouwen die van oudsher de financiën beheerden in Japanse families, hebben volgens de Bank van Japan 1.434 biljoen yen (14,9 biljoen dollar) aan spaartegoeden. Zij zijn op zoek naar een beter rendement, nadat de centrale bank de belangrijkste rente had verlaagd naar 0,1 procent. Beleggers die yen in euro’s omwisselen, zouden aan het eind van het jaar een rendement boeken van 3,4 procent, terwijl een in yen berekende spaarrekening met een looptijd van een jaar slechts 0,25 procent oplevert.

Beleggers keren terug naar de zogenoemde carry trade, waarbij ze geld lenen in landen met een lage rente en de opbrengst beleggen in landen waar de rente minimaal 10 procentpunten hoger ligt.

Deze strategie heeft tussen januari 2005 en juni 2007 bijgedragen aan de inzinking van 18 procent van de yen ten opzichte van de dollar. Beleggers keerden zich vorig jaar en masse van deze handel af, toen op subprimehypotheken gebaseerde obligaties tot verliezen en afschrijvingen leidden.

Geldbeheerders trokken zich terug uit hoger renderende bezittingen en kozen voor de veiligheid van staatsobligaties en valuta’s die zich het makkelijkst laten verhandelen. De koers van de yen steeg sindsdien met 19 procent ten opzichte van de dollar.

Nu worden beleggers weer optimistischer. De ministers van Financiën van de G7 (de zeven grootste industrielanden) zeiden op 24 april dat ze “tekenen van stabilisering” zien in de wereldeconomie en verwachten dat het herstel later dit jaar zal inzetten. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte op 8 mei bekend dat de Amerikaanse werkgevers in april 539.000 arbeidsplaatsen hadden geschrapt, het laagste aantal in zes maanden tijd.

„Individuele spelers, ook al hebben zij aanzienlijke hoeveelheden geld verloren, beginnen weer te beleggen in hoger renderende valuta’s, dankzij de stabilisering van de mondiale financiële markten,” aldus Masahiro Suzuki, een zakenman die sinds zeven jaar speculeert op de markten voor buitenlandse valuta’s.

Eind april was het percentage individuele beleggers, die speculeren op een koersdaling van de yen, het grootst in verhouding tot het percentage beleggers die een koerswinst verwachten sinds oktober vorig jaar.

De rente in Japan bedraagt 0,1 procent, tegen 3 procent in Australiëm 2,5 procent in Nieuw-Zeeland en 1 procent in de Eurozone. In augustus 2007 bedroeg de officiële rente in Nieuw-Zeeland nog 8,25 procent en die in Australië 6,5 procent.

Het volume aan speculaties van individuele beleggers tegen de yen begon begin april weer snel toe te nemen, aldus gegevens die werden verzameld door de beurs van Tokyo en RBC Capital.

„Er ontwikkelt zich een zeer interessante dynamiek,” zegt Sue Trinh, valutastrateeg bij RBC in Sydney. “Beleggers die met geleend geld tegen de yen speculeren boeken een voorzichtig rendement.”

De favoriete gok is dat de Australische dollar in waarde zal stijgen ten opzichte van de yen. De contracten die hierop speculeren, verdrievoudigden in de vijf weken tot 27 april naar een aantal van 64.293, terwijl de contracten op een waardestijging van de Nieuw-Zeelandse dollar naar 36.454 stuks stegen.

De verwachtingen onder handelaren van grote koersbewegingen tussen de belangrijkste munten bevinden zich op hun laagste peil in acht maanden, hetgeen duidt op een afname van het risico dat de winst uit de ‘carry trade’ erodeert als gevolg van wisselkoersschommelingen.

„Als de markten beginnen af te koelen en de beweeglijkheid minder wordt, zullen de Japanners weer in het buitenland gaan beleggen om een hoger rendement te boeken,” zegt Rajeev De Mello, hoofd Aziatische beleggingen van

Western Asset Management Co., dat 513 miljard dollar onder beheer heeft.

De volatiliteit van zeven belangrijke munten is naar 13,8 procent teruggevallen van de piek van 26,6 procent in oktober, meldt JP Morgan Chase in een index. Dat verklaart de wederopstanding van de ‘carry trade’. (Bloomberg)

Vertaling: Menno Grootveld

    • Yasuhiko Seki
    • Ron Harui