Curaçao stemt in met verzelfstandiging

Curaçao heeft zich vannacht bij referendum uitgesproken voor de Nederlandse voorwaarden om het eiland te verzelfstandigen binnen het koninkrijk. Rond half vier Nederlandse tijd waren alle stemmen geteld: 52 procent koos voor de onderhandelingen over een autonome status van Curaçao. Van de ruim 118.000 stemgerechtigden heeft 67 procent gestemd.

Met het ‘ja’ in handen kunnen de Curaçaose coalitiepartijen de onderhandelingen met Nederland voortzetten over de opheffing van het Antilliaanse staatsverband, gepland voor 2010. Nederland had beloofd, bij een positieve uitslag, 1,7 miljard euro van de Antilliaanse staatsschuld te saneren, in ruil voor toezicht op de nieuwe landen Curaçao en Sint-Maarten.

De Curaçaose gezaghebber, Lisa Dindial, heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte. Voor het referendum werd gevreesd voor onlusten. Veel bedrijven en horecagelegenheden van Nederlandse ondernemers sloten al ’s middags de deuren.