Cruciaal bezoek premier van Israël aan de VS

Na bliksembezoeken aan de Egyptische president Hosni Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah II ter voorbereiding vertrekt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu morgen naar Washington voor wat wordt beschouwd als een cruciale ontmoeting met president Barack Obama.

Obama heeft er sinds hij aan de macht kwam geen geheim van gemaakt snelle vorderingen in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces te willen maken op basis van een twee-staten-oplossing. Netanyahu op zijn beurt heeft sinds hij zes weken geleden aantrad geweigerd deze term te gebruiken; hij wil niet verder gaan dan autonomie voor de Palestijnen. Bovendien is voor hem de kwestie van het omstreden Iraanse nucleaire programma veel dringender dan een oplossing voor de Palestijnse kwestie.

Uit uitspraken van onder anderen koning Abdullah is duidelijk geworden dat Obama wil proberen het collectieve Arabische vredesvoorstel van 2002 te koppelen aan het Israëlisch-Palestijnse proces. Normalisering van de relaties met Israël zou niet hoeven te wachten tot Israël een regeling met de Palestijnen en Syrië heeft bereikt, maar al eerder kunnen beginnen. De Israëlische premier zou dan wel met zoveel woorden de twee-staten-oplossing moeten omarmen. Diverse Arabische leiders hebben overigens onderstreept niet van plan te zijn het vredesvoorstel van 2002 te versoepelen.

Koning Abdullah, die eerder deze maand in Washington Obama sprak, drong er donderdag in Amman bij Netanyahu op aan „onmiddellijk steun uit te spreken voor de twee-staten-oplossing”, aldus een verklaring van het koninklijk paleis. Volgens The Jerusalem Post betoogde Netanyahu in antwoord daarop eens te meer dat eerst het gevaar van Iran en wat Jeruzalem ziet als zijn regionale vertegenwoordigers – het Libanese Hezbollah en het Palestijnse Hamas – moet worden aangepakt.

De Syrische president Bashar al-Assad zei gisteren bereid te zijn de indirecte vredesbesprekingen die hij vorig jaar met Israël begon, te hervatten. Maar hij zei ook weinig van de nieuwe Israëlische regering te verwachten. Netanyahu heeft recentelijk nog onderstreept de bezette Syrische Hoogvlakte van Golan niet te willen teruggeven.

Meer dan de helft van de Israëliërs is ontevreden over het functioneren van hun nieuwe premier. Volgens een peiling die gisteren door de krant Ha’aretz werd gepubliceerd is 52 procent van de 492 ondervraagden ontevreden met Benjamin Netanyahu. Niet meer dan 28 procent zei tevreden te zijn. (Reuters, AP, AFP)