Boeken de keuze van Arjen Fortuin

Bart Koubaa: De leraar Querido, 284 blz. € 18,95
Bart Koubaa: De leraar Querido, 284 blz. € 18,95

Heinrich von Kleist:Verzameld prozaAth – Polak & V Gennep 336 blz. € 32,50

Het beroemdste werk van Heinrich von Kleist is de novelle ‘Michael Kohlhaas’, maar het maakt niet veel uit waar je de nieuwe vertaling van het werk van de Duitse schrijver (1777-1811) openslaat. Het zindert overal. Neem het inktzwarte ‘De aardbeving in Chili’ waarin een jongeman als door een wonder gered wordt van zelfmoord, zich herenigt met zijn geliefde, waarna beiden alsnog ten prooi vallen aan de wraak van de massa.

Bart Koubaa: De leraarQuerido, 284 blz. € 18,95

Van Jan Siebelink tot Nelleke Noordervliet, de leraar-die-het-over-de-schoenen-loopt-roman lijkt een kleine trend te zijn. Met soms grootse gevolgen, zoals in De leraar waarin Bart Koubaa een docent in het beroepsonderwijs op fascinerende en gruwelijke wijze ten onder laat gaan. In wat uiteindelijk een roman is over radicalisering roept Koubaa steeds nieuwe spanning op: net als je meent te weten wat voor vlees je in de kuip hebt, krijgt de hoofdpersoon een nieuwe dimensie.

Javier Marías: Gif en schaduw en afscheid Meulenhoff, 573 blz. € 35,-

Eindelijk af, eindelijk vertaald: de weergaloze trilogie Jouw gezicht morgen van de Spaanse schrijver Javier Marías. De in Engeland als spion werkende Spanjaard Jaime Deza filosofeert niet alleen over alle zaken van het leven (hoe keek Sophia Loren naar de borsten van Jayne Mansfield?). Hij blijkt uiteindelijk de spil van een roman die probeert alle morele vragen van deze tijd te stellen en er en passant ook een paar te beantwoorden. Over verraad en geweld, over schuld en boete.