Bij de voorplaat

Is-ie nu schattig of doodeng? De uit de kluiten gewassen ‘babyrobot’ CB2 (33 kilogram, 1,30 meter) die wetenschappers van de universiteit van Osaka hebben gemaakt, spartelt met zijn beentjes, brabbelt en kijkt om zich heen als een mensenkind. Dat is te zien op YouTube-filmpjes (zoekwoord: cb2). Volgens Minoru Asada, hoogleraar mechanische techniek en computerwetenschap, heeft de robotdreumes van mensen sociale vaardigheden geleerd sinds hij twee jaar geleden werd gemaakt. CB2 zou leren zoals een echte baby van zijn moeder leert. Het zijn grote woorden, al volgt CB2 zijn makers met zijn ogen, laat hij zich helpen bij het opstaan en gaat er een soort trilling door zijn met sensoren volgepropte siliconenlijf als je hem kietelt. De komende jaren willen de Japanse onderzoekers hun robotkind leren om menselijke gezichtsuitdrukkingen zoals vrolijkheid of verdriet te herkennen. TOPSHOTS TO GO WITH AFP STORY Lifestyle-Japan-science-IT-robot A child robot "Child-robot with Biomimetic Body" or CB2 (CB square), equipped with 51 air actuators, 5 motors and 197 tactile sensors under soft silicone skin on its child sized body, measuring 130cm tall and weighing 33kg at his laboratory in Osaka University in Suita city in Osaka prefecture on March 10, 2009. Professor Minoru Asada's team is trying to teach the android to think like a baby that evaluates its mother's countless facial expressions and 'clusters' them into basic categories, such as happiness and sadness. The CB2, say it's slowly developing social skills by interacting with humans and watching their facial expressions, mimicking a mother-baby relationship. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO AFP

Is-ie nu schattig of doodeng? De uit de kluiten gewassen ‘babyrobot’ CB2 (33 kilogram, 1,30 meter) die wetenschappers van de universiteit van Osaka hebben gemaakt, spartelt met zijn beentjes, brabbelt en kijkt om zich heen als een mensenkind. Dat is te zien op YouTube-filmpjes (zoekwoord: cb2).

Volgens Minoru Asada, hoogleraar mechanische techniek en computerwetenschap, heeft de robotdreumes van mensen sociale vaardigheden geleerd sinds hij twee jaar geleden werd gemaakt.

CB2 zou leren zoals een echte baby van zijn moeder leert. Het zijn grote woorden, al volgt CB2 zijn makers met zijn ogen, laat hij zich helpen bij het opstaan en gaat er een soort trilling door zijn met sensoren volgepropte siliconenlijf als je hem kietelt. De komende jaren willen de Japanse onderzoekers hun robotkind leren om menselijke gezichtsuitdrukkingen zoals vrolijkheid of verdriet te herkennen. MvN