Bescherm ook klanten tegen overlast van roken

Volgens de rechter van het gerechtshof in Den Bosch is het rookverbod alleen een bijzondere maatregel tegen hinder of overlast van roken (NRC Handelsblad, 12 mei). Daarom zou in cafés, waar alleen de kroegbaas werkt, wel gerookt kunnen worden. Het merkwaardige van het rookverbod is dat het in principe alleen bedoeld is als bescherming van het personeel tegen hinder of overlast van roken, dus niet de klanten. Op dit punt schiet het rookverbod tekort. De klant dient ook tegen die hinder en overlast beschermd te worden. Ik heb geen zin om in een vieze rokerige ruimte te gaan zitten en thuis te komen met stinkende kleren. Ik heb mensen op een afschuwelijke wijze vroegtijdig dood zien gaan ten gevolge van het roken. Daar wil ik van gevrijwaard worden. Daarom boycot ik rookcafés.

Harry Rijpkema Amsterdam