Afscheid van mijn oude bank en boeken

De ene brief was afkomstig van mijn bank, de andere van een uitgever. Al na enkele alinea’s zetten ze voor mij de wereld op zijn kop.

Mijn bank liet me weten dat men mij ‘met genoegen’ kon mededelen dat er een nieuwe directievoorzitter was benoemd bij het plaatselijke filiaal. Het is geen kleine jongen. Zijn curriculum vitae werd er renteloos bijgeleverd en loog er niet om.

Hij was eerst accountmanager geweest, daarna zakelijk directeur in Amersfoort en vervolgens algemeen directeur in Hoorn-Medemblik. Vandaar vertrok hij naar de regio Schiphol. Bent u er nog?

Achttien jaar lang bij dezelfde bank, kortom, een trouwe werknemer.

De voorzitter van de raad van commissarissen van mijn bank, die de brief had ondertekend, liet me ook nog weten dat hij er ,,het volste vertrouwen’’ in heeft dat de nieuwe directievoorzitter ,, het Marktenconcept succesvol verder zal uitbouwen’’.

Ik heb er ook het volste vertrouwen in, maar dan toch vooral omdat ik nooit geweten heb dat er een ‘Marktenconcept’ wás. Ik zat een tijdje verbluft naar de brief te staren en vroeg toen aan een deskundige in mijn omgeving: ,,Heb jij ooit wel eens zo’n brief van je bank gekregen?’’ ,,Ben je gek’’, was het antwoord.

Wij kwamen tot de conclusie dat banken door de krediet-crisis ‘transparanter’ willen worden. Ze betrekken ons bij hun cruciale beslissingen. De moderne bankier wil de kritiek vóór zijn en behandelt ons voortaan als serieus te nemen medemens. Mijn oprechte dank. Als we nu ook nog die leningen krijgen waarnaar we smachten, is er niets meer aan de hand.

Nu de tweede brief.

Daarin nodigt de uitgever zijn auteurs uit voor een bijeenkomst waarop hun alles zal worden uitgelegd over de verkoop van e-books. Welke gevolgen dit heeft voor de royalty’s, wat te doen tegen illegale kopieën, enzovoorts. De uitgever was zo attent er een uitleg over e-books en e-readers bij te voegen. In Amerika is er al een sterk groeiende markt voor e-books, Nederland zal zeker volgen.

Een e-book is een elektronisch boek dat op een e-reader gelezen kan worden. In zo’n reader kunnen honderden boeken worden opgeslagen.

Ik keek naar de duizenden geliefde boeken op de planken om me heen. Jongens, zei ik met hese stem, het is afgelopen met jullie, de tijden doen wat ze altijd doen: veranderen. Straks vallen jullie buiten elk ‘Marktenconcept’ van welke bank dan ook.

Vaarwel boekenkast!

Lees de dagelijkse columns van Frits Abrahams op www.nrc.nl/dag

    • Frits Abrahams