Opinie

    • Paul Luttikhuis

Zeespiegel stijging lijkt mee te vallen

Doorsnede van het ijs op West-Antarctica, illustratie uit de studie in Science

Doorsnede van het ijs op West-Antarctica, illustratie uit de studie in ScienceDoorsnede van het ijs op West-Antarctica, illustratie uit de studie in Science

Een geruststellend onderzoek in Science: de zeespiegel zal niet vijf tot zes meter stijgen als het ijs op westelijk deel van Antarctica smelt, maar gemiddeld slechts 3,30 meter. Een kwestie van beter meten en vooral beter kijken naar welk deel van het ijs zich boven de zeespiegel bevindt.

Hoewel, geruststellend? Als het zeewater voor de Nederlandse kust meer dan drie meter stijgt, hebben we wel een groot probleem. Dat zou in het rijke Nederland misschien nog wel op te lossen zijn met hogere zeeweringen, maar in Bangladesh niet.

De stijging verschilt overigens wel een beetje per regio, omdat verplaatsing van ijs- en watermassa’s de verdeling van de zwaartekracht op aarde verandert.

Geruststellend is wel weer het tempo waarin het smelten mogelijk zou plaatsvinden, hooguit 6,5 millimeter met jaar.  The New York Times heeft eerder op basis van gegevens van NASA een mooie animatie gemaakt van dit proces:

Volgens sommige glaciologen is de tijdschaal teven het probleem van dit onderzoek. Het gaat, schrijft the New Scientist over een berekening van een zeespiegelstijging in een proces dat in totaal mogelijk vijf tot tien eeuwen duurt. Het zegt weinig over de te verwachten veranderingen op de korte termijn.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis