Word als Máxima

Prinses Máxima wordt zondag 38 jaar.

Word óók prinses – in zes stappen. Aaf Brandt Corstius zocht het uit.

1Wees mooi op een niet-bedreigende manier. Het schijnt dat een diamantvormig gezicht helpt, in koninklijke kringen. Maar dat heeft niemand in het Nederlandse koningshuis, dus zo streng is dit voorschrift niet. Je moet voor leuk kroost zorgen, dus schoonheid is van belang. Ook handig is een goed hoedenhoofd.

2Heb een Hoger Doel. Landmijnen verwijderen, analfabetisme bestrijden, microkredieten verstrekken: het maakt niet uit, als je maar voor een goede zaak staat. Dit heeft ook te maken met regel 3.

3Heb niet te veel carrière-ambities. Aanstaande prinsessen mogen wel veel aan liefdadigheid doen, maar niet te veel aan betaald werk. De prins van Zweden dumpte zijn vriendin, naar horen zeggen, omdat zij een pr-functie bij de overheid kreeg. Grace Kelly moest toen ze prinses werd ook stoppen met acteren.

4Wees vruchtbaar. Kun je weinig aan doen, maar is wel erg belangrijk. Je moet het ook niet erg vinden dat je toekomstige schoonfamilie vanaf dag één bij je bed gaat zitten om te kijken of je je wel voortplant. En dat enge koninklijke artsen ‘gezondheidsscans’ bij je doen. Is allemaal part of the deal.

5Wees keurig, maar met een klein ranzig randje. Denk aan het dansje van Máxima toen ze nog een Argentijns feestbeest was. Of aan de manier waarop prins William Kate Middleton voor het eerst opmerkte: toen ze model was in een studentenmodeshow, in kinky outfit. Of denk terug aan de uitspraken van Prince Charles, over zijn verlangen om Camilla’s tampon te zijn.

6En, even praktisch – dit tipte royaltykenner Marc van der Linden ooit, en die kan het weten – regel een kaartje voor het Bal Crillon des Debutants in Parijs. Op dit bal komen allerlei jonge adellijke lieden uit Europa om te socializen. Het is een soort vleesmarkt. Maar dan chique.

    • Aaf Brandt Corstius