Wientjes: verkoop energiebedrijven niet

Den Haag. Bernard Wientjes, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie, ziet niets in de verkoop van strategische Nederlandse bedrijven aan het buitenland. Zeker niet van de energiebedrijven. In een brandbrief aan premier Balkenende vraagt de voorzitter van VNO-NCW het kabinet om de verkoop van de energiebedrijven Essent en Nuon aan buitenlandse ondernemingen te stoppen. ”Er is hier een nationaal belang in het geding”, schrijft de werkgeversvoorzitter. Hij dringt er bij het kabinet op aan een moratorium van drie maanden in te stellen om zich alsnog te beraden op de uitverkoop van de stroombedrijven. Nuon wordt verkocht aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Essent lijkt in handen te komen van de Duitse concurrent RWE dat een aantal gemeenten als grootste aandeelhouders heeft.