Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

Nova Politiek. Na de debatten tussen de lijsttrekkers in Pauw & Witteman op 7 mei verzorgt Nova Politiek de komende drie weken elke vrijdag vanuit Den Haag een programma waarin gedebatteerd wordt over kwesties als de regelzucht van Brussel en de toetreding van Turkije tot de EU. Ned.2, 22.15-23.00u.

Filmjournaal Cannes. Dagelijks verslag van het filmfestival in Cannes, gepresenteerd door Roelof Fernhout. Ned.2, 0.00-0.20u.

Praatprogramma

Vrouw en paard. Derde aflevering van het livediscussieprogramma waarin vijf vrouwen met elkaar en met gasten praten over de actualiteit. De eerste aflevering werd in de media fiks bekritiseerd, bij de tweede aflevering was het oordeel minder negatief. Vanavond wordt gesproken over Wouter Bos, over armoede in Nederland en over hulp bij zelfdoding. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Half mei: in Hilversum begint voor sommigen de zomervakantie. Daarom nu al de laatste uitzending van dit seizoen. Dat wordt gevierd met Paul de Leeuw, Mart Smeets en Femke Halsema. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday Night with Jonathan Ross. Ross ontvangt de Amerikaanse komische acteur Ben Stiller (Meet the Parents), de Schotse acteur en motorenthousiast Ewan McGregor (Star Wars, Moulin Rouge), rapper Eminem en de zoöloge en tv-presentator Charlotte Uhlenbroek, ook wel omschreven als de nieuwe, sexy David Attenborough. BBC1, 23.35-0.35u.

Documentaire

Een klasse apart – vijf jaar later. Deel 5 van een achtdelige serie over de Amsterdamse Kingmaschool, die onderwijs biedt aan verstandelijk gehandicapte kinderen van wie velen opgroeien in achterstandsgezinnen. Vijf jaar geleden volgden de documentairemakers Mascha en Manfred Poppenk enkele leerlingen van de school. Die serie wordt in zes delen herhaald en aangevuld met twee nieuwe afleveringen waarin de makers teruggaan naar de school om te kijken hoe het nu met de kinderen gaat.Ned.2, 19.50-20.25u.

Who killed the honey bee? Als het wereldwijd uitsterven van bijenvolken aanhoudt dreigt er een ramp voor landbouw en voedselproductie. Van katoen tot komkommer: zonder bijen is er geen bevruchting. Op zoek naar oorzaak, gevolg en oplossing wordt onder andere gesproken met imkers en wetenschappers.BBC2, 20.00-21.00u.

Het uur van de wolf: Damien Hirst en de vloek van de Mona Lisa. Gepassioneerd, kritisch en controversieel pleidooi voor de ware kunstbeleving door kunstcriticus Robert Hughes. Hij geeft zijn visie op de revolutie die volgens hem sinds de jaren zestig heeft plaatsgevonden in de internationale kunstwereld.Ned.2, 23.00-0.00u.

Amusement

Het programma van Wim van Helzen. Nieuw praatprogramma met de Belgische cabaretier als presentator. Vandaag zijn de gasten dinokenner Filip Peeters en karateka Dexter Fletcher.Canvas, 20.40-21.25u.

Doe maar normaal. Satirische popquiz. De vaste panelleden Arie Koomen, Pepijn Lanen, Birgit Schuurman en Ruben van der Meer worden vandaag bijgestaan door de Schotse varieté-artiest Derek Ogilvy die zich afficheert als medium, en door popartieste Miss Montreal, van wie deze week het eerste album verscheen. Presentatie: Sander Lantinga.Ned.3, 21.55-22.30u.

Comedytrain International. Registratie van optredens van buitenlandse cabaretiers die te gast waren in theatercafé Toomler in Amsterdam, de thuisbasis van Comedytrain. Vandaag in de min of meer Engelse taal met de Ierse dichter, acteur en stand-up comedian Owen O’Niel.Ned.3, 0.00-0.30u.

Radio

Hoe?Zo!: Dwarse materie. Dankzij de film Angels and Demons willen nu ook leken wel eens weten wat antimaterie is. In het Wetenschapscafé vertelt natuurkundige Niels Tuning ‘over de ongrijpbare wereld van de antimaterie, die in werkelijkheid nog spannender is dan in de film’.Radio 5, 21.00-22.00u

Legendarisch live: Duffy. Concert van de Britse popzangeres, opgenomen op 29 oktober 2008 tijdens het Duitse New Pop Festival. Op legendarischlive.kro.nl is een groot aantal eerder uitgezonden popconcerten uit de laatste decennia te beluisteren.Radio 2, 23.05-0.00u.