Van der Hoeven: stel besluit over verkoop uit

Fractievoorzitter Heijmans van de SP in de Provinciale Staten van Noord-Brabant aan het woord. Foto Joyce van Belkom Nederland, Den Bosch, 15-05-2009 Sp gedeputeerde Heijmans spreekt de staten toe. Foto: Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) heeft een dringend beroep gedaan op de Brabantse aandeelhouders van energiebedrijf Essent een besluit vandaag over de verkoop aan het Duitse RWE uit te stellen. De minister heeft bezwaar tegen het splitsingsplan omtrent de privatisering, bleek gisteravond tijdens een spoeddebat over de verkoop van Essent. Het concern kan pas verkocht worden als het splitsingsplan van Essent is goedgekeurd.

„Daarom is in het contract ook een ontbindende voorwaarde opgenomen”, hield minister Van der Hoeven de Kamer voor. „Ik ben nog niet zover dat er sprake is van verkoop”, zei de minister. „Er moet eerst op ordentelijke manier worden gesplitst.” Ook een meerderheid van de Tweede Kamer is voor uitstel van de verkoop van Essent in afwachting van het splitsingsplan, waarover de minister voor 26 mei wil besluiten.

De splitsing van de vier Nederlandse energiebedrijven (Essent, Nuon, Eneco en Delta) in een privaat productiebedrijf en een publiek netwerkbedrijf is in volle gang en moet voor 2011 zijn afgerond. Centraal staat hierbij de verdeling van het vermogen waarover een hevige strijd gaande is. Gemeenten en provincies, de aandeelhouders van de energiebedrijven, willen de productiebedrijven financieel zo sterk mogelijk de markt opsturen. De minister en de Tweede Kamer voelen er niets voor dat de netwerkbedrijven van de staat verarmd achterblijven. De levering van energie aan de burgers staat voorop en die moet volgens de minister zo goed mogelijk gegarandeerd zijn.

De SP greep het debat gisteravond aan om opnieuw te pleiten voor definitieve stopzetting van de verkoop van Essent en voor het terugdraaien van de splitsingswet waarmee het parlement twee jaar geleden instemde. Ze wordt hierin gesteund door de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW die hierover een brandbrief aan het kabinet stuurde.

Maar op steun van de PvdA hoeft de SP niet te rekenen. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom maakte duidelijk wel voor uitstel van de verkoop van Essent te zijn, maar vooral omdat hij twijfels heeft over de reputatie van RWE als vervuilend bedrijf. De splitsing van de energiebedrijven wil de PvdA doorzetten, net als coalitiepartner CDA.

Van der Hoeven maakte de Kamer en eerder ook de aandeelhouders van Essent in Brabant heel duidelijk: de splitsing van de energiebedrijven gaat door.