Ultralichte laptop doet de rsi-kampioen vergeten

Gadget MSI X-Slim X400 laptop * * * *
Gadget MSI X-Slim X400 laptop * * * *

Gadget

MSI X-Slim X400 laptop * * * *

Netbooks, die kleine betaalbare laptops, waren een hit in 2008 – het enige type dat nog een beetje verkocht. Maar inmiddels heeft ook hier de crisis toegeslagen en daalde de verkoop de laatste maanden met 26 procent.

Ach en wee. Wat moet je als fabrikant doen om verwende consumenten te verleiden tot iets nieuws, voordat dat Windows 7 op de markt verschijnt? MSI probeert het met wat chiquere ultralichte laptops. De X-Slim X400 weegt anderhalve kilo en heeft een 14 inch ledscherm. De laptop is minder dan 2,5 cm dik. Met een harddisk van 320 GB en 4 GB werkgeheugen zit je ruim boven de specificaties van een gemiddelde netbook. De processor is bovendien geavanceerder dan wat er nu in de winkels ligt.

Wat de nieuwe MSI laptops (er is ook een 16 inch model, de X-Slim x600) gaan kosten? Je bent er snel achter dankzij de Intel-lijst die deze week uitlekte. De processorfabrikant, net opgezadeld met een recordboete van de EU, heeft een mooie grafiek opgesteld van de gemiddelde verkoopprijs van netbooks en ultralichte modellen. Op basis daarvan moet de X400 ergens rond de 1100 of 1200 dollar kosten.

Wie zoveel geld in zijn zak heeft branden koopt daarvoor een aardige, betaalbare variant op de ultralichte Macbook Air. Zo’n X-Slim betekent een hoop meer computer dan de gemiddelde netbook, die met z’n kleine toetsenbordje een echte rsi- kampioen is. Maar één voordeel dat ze een 10 inch netbook nooit zullen afpakken: het is een van de weinige computers die je zelfs in een krappe vliegtuigstoel nog helemaal kunt openklappen.

Marc Hijink

Meer specificaties van de X-Slim serie op nrc.nl/hebben.

    • Marc Hijink