Toppers niet in finale festival

De Toppers staan zaterdag niet in de finale van het Eurovisie Songfestival. Hun nummer Shine, geschreven door de zanger Gordon, kreeg gisteravond in de tweede voorronde niet genoeg kijkersstemmen om de finale te halen. Daardoor is Nederland voor het vijfde achtereenvolgende jaar niet vertegenwoordigd op de slotavond van het liedjesfestijn.

De vijfentwintig landen die zich wel plaatsten voor de finale, zijn vrijwel gelijk verdeeld over de traditionele Eurovisie-deelnemers uit het westen (12) en de kandidaten uit het voormalige Oostblok (13). Volgens diverse fansites zijn Noorwegen, Griekenland en Turkije de favoriete landen. Hoe veel stemmen op de Toppers zijn uitgebracht, wordt pas na de finale bekendgemaakt. NOS-commentator Cornald Maas vermoedt dat de rest van Europa in het duister tastte over de vraag hoe het optreden van René Froger, Jeroen van den Boom en Gordon was bedoeld: serieus of als grap.

Froger zei na afloop per telefoon in het tv-programma Pauw & Witteman dat de Toppers „zwaar teleurgesteld” zijn. Hij noemde het „een beetje vreemd” dat er zo veel voormalige Oostbloklanden naar de finale gaan: „Daar waren hele slechte liedjes bij en die mensen gaan wél door”. René Froger vond „dat we in Nederland het Songfestival weer een beetje op de kaart hebben gezet”.

Gordon had vooraf gedreigd dat hij zaterdagavond in Moskou niet wilde optreden als een aangekondigde (en verboden) homodemonstratie ’s middags met geweld zou worden beëindigd. Ook verklaarde hij zelf in die demonstratie te zullen meelopen als de Toppers niet door de voorronde heen zou komen. Dat laatste is hem echter afgeraden door de Nederlandse ambassade, omdat men zijn veiligheid niet zou kunnen garanderen.

Bij voorbaat had de NOS, die tot dusver de Nederlandse inzending organiseerde, al besloten daarmee te zullen stoppen. De TROS neemt de rol van organisator volgend jaar over.

    • Henk van Gelder