Tamil Tijgers verder in het nauw

Gewonde Tamils in een geïmproviseerd ziekenhuis. Deze week vielen honderden burgerdoden door beschietingen. Foto AFP This undated handout picture released on May 11, 2009 by pro-Tamil organisation Mercy Mission to Vanni shows what they claim are injured civilians resting at a makeshift hospital in Sri Lanka's northeastern coastal district of Mullaittivu. The United Nations on May 11 condemned the weekend shelling of civilians in Sri Lanka as a "bloodbath" in which over 100 children died as the government and Tamil rebels blamed each other for carnage. The UN said its fears of a bloodbath came true over the weekend when a large number of civilians were killed in attacks inside the small patch of coastal land still in the hands of Tamil Tiger guerrillas in the island's northeast. AFP PHOTO/HO/MERCY MISSION TO VANNI RESTRICTED TO EDITORIAL USE GETTY OUT AFP

Ongeveer 5.000 Tamils zijn sinds gisteren het oorlogsgebied in het noorden van Sri Lanka ontvlucht, terwijl het leger probeert de Tamil Tijgers vanuit het noorden en het zuiden in te sluiten. De Verenigde Naties waarschuwden gisteren dat nog 50.000 tot 100.000 burgers vastzitten in het laatste territorium van de rebellen, dat nu nog enkele vierkante kilometers groot zou zijn. Een legerwoordvoerder zei vandaag de „reddingsoperatie” – zoals regering en militairen het offensief noemen – binnen 48 uur te willen bereiken.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft voor de tweede keer een gezant naar het eiland gestuurd, om te bemiddelen voor een veilige oplossing voor burgers. Verwacht wordt dat de gezant morgen in Sri Lanka aankomt om met de regering te spreken. Eerdere verzoeken aan de partijen om de bevolking te ontzien hebben niet voorkomen dat sinds eind januari ruim 7.000 Sri Lankanen zijn omgekomen door het oorlogsgeweld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton riep gisteren het Internationaal Monetair Fonds op om af te zien van een lening van 1,9 miljard dollar aan Sri Lanka, „totdat er een oplossing is”. Directeur Operatiën van het Internationale Rode Kruis Krähenbühl sprak van „een onvoorstelbare humanitaire catastrofe”. „Geen humanitaire organisatie kan hen [..] helpen”, zei hij over de Tamils in het gebied. (AP, Reuters)