Strijd om America`s Cup verplaatst zich weer eens naar zee

Rotterdam. Een rechter in New York heeft de twee rivaliserende zeilteams in de strijd om de America`s Cup opgedragen in februari 2010 tegen elkaar te racen in negentig voet (dertig meter) lange trimarans, razendsnelle boten met drie parallelle rompdelen. De huidige houder van de trofee, het Zwitserse Alinghi, gaat al twee jaar rollend over straat met de Amerikaanse uitdager, BMW Oracle. Inzet is het format voor de 33ste editie van de America`s Cup. Tot nu toe hebben de kemphanen, beide geleid door steenrijke industriëlen, geen overeenstemming kunnen bereiken over een wedstrijd waarin plaats is voor meerdere uitdagers, zoals gebruikelijk was in de 158-jarige geschiedenis van de America`s Cup. Volgens de rechter in New York moeten de teams een mediator zoeken. De best-of-three wedstrijd van volgend jaar wordt vermoedelijk gezeild voor de kust van het Spaanse Valencia.