Stralende Haydn in Frauenkirche

cd klassiek Haydn: Missa Cellensis * * * *
cd klassiek Haydn: Missa Cellensis * * * *

cd klassiek

Haydn:Missa Cellensis * * * *

Glanzend, blinkend, stralend en schitterend klinkt de nieuwe liveopname van Haydns Missa Cellensis, vooral bekend als Cäcilienmesse (1766). Jos van Immerseel en zijn ‘authentieke’ Anima Eterna voerden de mis uit in de herbouwde Frauenkirche in Dresden. De honderd meter hoge koepelkerk (1743) ging, net als het grootste deel van het ‘Florence aan de Elbe’, ten onder tijdens het bombardement van 13 en 14 februari 1945, waarbij tienduizenden mensen omkwamen. Het beeld van die zinloze, troosteloze verwoesting kennen we van het omslag van Mulisch’ Het stenen bruidsbed.

De tussen 1994 en 2005 weer in volle barokke glorie herstelde Frauenkirche is nu ook een concertzaal met een perfecte akoestiek voor barokmuziek, die hier klinkt als zeldzaam fris en nieuw. Dat leidt bij Carus Verlag tot een reeks cd’s met muziek van Händel en ook deze Missa Cellensis van Haydn. In het prachtige Benedictus kan men een voorbode beluisteren van zijn Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze.

    • Kasper Jansen