Stedelijk Museum koopt foto's van amateurs

Met de klok mee: Anne van de Pals fotografeerde haar ouderlijke boerderij, waar haar vader en broer samenleven met de honden. Frank Kouws zag in een kapel in Italië foto’s van mensen die een verkeersongeluk hebben overleefd. Ria van Dijk liet zichzelf jaarlijks vastleggen op de kermis (deze foto). Voor de expositie Off the Record, Stedelijk Museum mei 09 door Hans Aarsman verzameld
Met de klok mee: Anne van de Pals fotografeerde haar ouderlijke boerderij, waar haar vader en broer samenleven met de honden. Frank Kouws zag in een kapel in Italië foto’s van mensen die een verkeersongeluk hebben overleefd. Ria van Dijk liet zichzelf jaarlijks vastleggen op de kermis (deze foto). Voor de expositie Off the Record, Stedelijk Museum mei 09 door Hans Aarsman verzameld

Al vanaf haar twintigste laat Ria van Dijk (1920) ieder jaar een foto van zichzelf maken in de schiettent op de kermis. Jarenlang leidden die foto’s een slapend bestaan, maar nu krijgen ze een plek in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Directeur Gijs van Tuyl maakte vanochtend bekend dat Ria van Dijk een van de elf fotografen is die zijn geselecteerd voor de gemeentelijke aankopen.

Het Stedelijk vraagt ieder jaar Amsterdamse kunstenaars werk in te zenden voor een tentoonstelling waaruit de gemeenteaankopen worden gekozen. Dit jaar stond fotografie centraal en was fotograaf Hans Aarsman gastcurator. Voor de expositie Off the Record, tot en met zondag te zien op Art Amsterdam, riep Aarsman kunstenaars op foto’s in te sturen die gemaakt waren zonder artistiek doel. Foto’s die, aldus Aarsman, „gemaakt zijn door mensen die niet aan kunst dachten toen ze het knopje indrukten”.

Onder de inzenders waren gerenommeerde fotografen als Theo Baart en Rineke Dijkstra, maar ook amateurs als Ria van Dijk en Peter Hermanides. Baart fotografeerde het afval dat zijn bovenburen in de Bijlmer vanaf het balkon in zijn tuin gooiden. Hermanides maakte als thuiszorgwerker in Amsterdam foto’s van de ouderen bij wie hij werkte, en van de koekjes die hij van hen kreeg. „Fotografie is een democratisch medium”, zegt Aarsman. „Het maakt geen onderscheid tussen ingewijden en niet-ingewijden. Soms lijkt het wel of het werk beter wordt naarmate de maker de regels van de kunst niet kent.” Er waren dit jaar 476 inzendingen. Het Stedelijk kocht verder werk van Ad van Denderen, Erik Fens, Don Sars, Frank Kouws, Paulien Oltheten, Anne van de Pals en Claudia Sola.

    • Sandra Smallenburg