Staflid Fonds BKVK verduistert 15 miljoen euro

Een medewerker van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVK) heeft het fonds opgelicht voor ruim vijftien miljoen euro. Het fonds, dat subsidies aan kunstenaars verstrekt, heeft inmiddels twaalf miljoen euro veilig weten te stellen, onder meer door rekeningen in binnen- en buitenland te blokkeren.

De verdachte, hoofd financiën Gerben K., is voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie heeft een Europees opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Clemens K. zou in de maand februari diverse keren het hem maximale toegestane bedrag op hebben genomen en dat geld hebben doorgesluisd naar binnen- en buitenlandse rekeningen. Een woordvoerder van het fonds laat weten dat deze ‘route’ inmiddels is afgesloten en dat Clemens K. direct nadat de zaak aan het licht kwam, is ontslagen.

Het Fonds BKVK is, samen met de Mondriaanstichting, de grootste subsidieverstrekker aan kunstenaars. Het heeft jaarlijks ruim twintig miljoen euro te besteden. De betalingsverplichtingen van het fonds lopen door de fraudezaak geen gevaar, aldus de woordvoerder.

Het fonds wordt gefinancierd door het ministerie van OCW en heeft een onafhankelijke besluitvorming. De directeuren van de Mondriaanstichting en Fonds BKVK, Gitta Luiten en Lex ter Braak, raakten vorig jaar in opspraak na hun oproep om het huidige subsidiesysteem, dat volgens hen tot middelmatigheid leidt, anders in te delen. Ze pleitten toen voor meer geld aan minder kunstenaars.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Fonds BKVB (2)

In het bericht Staflid Fonds BKVB verduistert 15 miljoen euro (15 mei, pagina 9) wordt de verdachte Clemens K. éénmaal ten onrechte aangeduid als Gerben K.

    • Yaël Vinckx