Selectie Theater & Dans

Zeven joodse kinderen

Toneelgroep Amsterdam speelt het korte, met schandaal omgeven stuk van de Britse Caryl Churchill in een regie van Thibaud Delpeut. Inzet: de jongste oorlog in Gaza en de geschiedenis van Israël. Na afloop debat met gasten en publiek o.l.v. Raymond van den Boogaard, redacteur NRC Handelsblad. Zaterdag 16 mei, 17u30 in Studio 2 van de Stadsschouwburg Amsterdam. Gratis toegankelijk, maar reserveren gewenst op 020-6242311.

Maastricht Toneelstad Festival

Maastricht houdt een klein theaterfestival met als belangrijke voorstelling Vergeten straat van Johans Simons’ NTGent. Vergeten straat, naar een roman van Louis Paul Boon, gaat over een per ongeluk afgegrendelde arbeidersstraat waar kortstondig een staat van autarkische anarchie ontstaat. In Eet smakelijk serveert Ilay den Boer aan het publiek een sabbatmaaltijd en praat over het Joods zijn. Het Vervolg speelt Nachtelingen, een muzikaal bewegingsstuk over vier vreemdelingen die de laatste trein hebben gemist. T/m 17 mei. Inl: 043-3505555 of www.theateraanhetvrijthof.nl.

Tam Tam

Amsterdam In het laatste weekeinde van haar jaarlijkse mini-festival Tam Tam speelt Toneelgroep Amsterdam Rocco en zijn broers, naar de film van Visconti over een gezin dat uiteenvalt na verhuizing naar de grote stad. Verder indringend ervaringstheater: Uw koninkrijk kome van Dries Verhoeven is een ongewisse blind date in een container. In De sterkste van Strindberg confronteert Eric de Vroedt de bezoeker met een liefdesrivaal. Adelheid Roozen brengt haar prachtige Gesluierde Monologen, waarin moslima’s vertellen over hun relaties en hun seksualiteit. T/m 16 mei. schouwburg, Amsterdam. Inl: www.toneelgroepamsterdam.nl.

Ik ben Nietzsche

Capelle a/d IJssel, etc. Schrijvers Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen brengen een theatrale lezing van hun stuk Ik ben Nietzsche, over de zus van de filosoof die het gedachtengoed van haar broer uitleverde aan de nazi’s. Vorstenbosch speelt zelf de zus. Hij doet dat perfect: geaffecteerde stem, kokette houding, iets zwoele blik in de ogen. Zoals hij de Hitler-groet brengt, is indringend. Niet met stramme arm, maar losjes en terloops. Tournee t/m 27 mei. Inl: bostheaterproducties.

Tocht

Arjan Ederveen en Jack Wouterse spelen bij het RoTheater Tocht , een ontroerende voorstelling over eenzaamheid, herinneren en vergeten. Ze heten Margot en Betty. Wij, de toeschouwers, zijn op bezoek en krijgen campingstoeltjes toegewezen. Ondertussen reddert het tweetal en voert dialogen vol humor, bijvoorbeeld over Trudy Labij die zo ‘overdreven’ speelt en Karin Bloemen als ‘paaschocolaatje’. Tocht is als een verstilde ballade over ouderdom. T/m 23 mei Theater Frascati Amsterdam. Inl. www.rotheater.nl.

Sjakoo

Sjakoo was in het zeventiende-eeuwse Amsterdam boef en volksheld tegelijk. Maar de musical Sjakoo, een openluchtvoorstelling op een ponton in het Oosterdok, naast het Nemo-gebouw, is vooral een fleurige fantasie – met vrolijk vette knipogen naar Rembrandt, Vondel en de schutterij die de financiële crisis na de Gouden Eeuw trachtte te verhalen op de vele buitenlanders in de stad. Een speels spektakel, met flair geschreven en gespeeld tegen de hoogst toepasselijke achtergrond van het IJ. T/m 31 juli. Inl: 0900 - 300 5000 of www.sjakoo.com