Selectie Muziek

Rotterdamse Operadagen

Tal van wereldpremières en Nederlandse premières in de Rotterdamse Operadagen van 22 t/m 31 mei, dit jaar onder de titel ‘Confrontations’. De programmering is voor een deel multicultureel met vooral veel Chinese, Aziatische en Turkse elementen. Verder het thema ‘Liefde en offer’ met oa de operasolo Ophelia van Cora Burggraaf. De Operadagen vinden ook plaats op tal van onverwachte locaties, waaronder huiskamers. Inl.: www.operadagenrotterdam.nl

Mullova, Wispelwey, Bezuidenhout

Drie grote solisten, de violiste Viktoria Mullova, de cellist Pieter Wispelwey en de pianist Kristian Bezuidenhout spelen sonates van Beethoven en pianotrio’s van Haydn. 19 mei 20u15 Jurriaanse Zaal De Doelen Rotterdam res 010 2171717; 21 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Amsterdam Sinfonietta

Arrangementen van Bach en over Bach, Ravel en Debussy klinken in concerten van Amsterdam Sinfonietta. 16 juni 20u30 Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam res 020 7882000; 17 mei 15u Theater De Spiegel Zwolle res 038 4288288; 20 mei 200u MC Enschede res 053 4858500

Louis Andriessen

Het Haagse eendaagse festival ‘Dag in de Branding’ is 23 mei vanaf 15u tot na middernacht op vijf locaties en op zeer gevarieerde wijze gewijd aan de jongensjaren van Louis Andriessen die op 6 juni 70 jaar wordt. Inl: dagindebranding.nl

Robert Holl

De bas Robert Holl en de pianist Rudolf Jansen reconstrueren in ‘Wein, Weib und Wachau’ een vrolijke avond in het Oostenrijkse wijngebied Wachau in de tijd van Schubert: vijf drinkliederen van Schubert, het Wachauer Weinlied van Ludwig en liederen van Süsz. 20 mei 20u15 Jurriaanse Zaal De Doelen Rotterdam res 010 2171717

Cristina Branco

Fadozangeres Cristina Branco toert door Nederland en doet onder meer Groningen, Breda en Tilburg aan. Ze brengt liederen ten gehore, onder meer fado en saudade, van haar laatste album Kronos. Die songs werden geschreven door diverse tekstschrijvers uit Portugal. 21 mei, 20u15, Oosterpoort, Groningen. Meer info: www.cristinabranco.com

Andre Manuel

Nederlandse zanger, tekstschrijver en cabaretier André Manuel ging begin dit jaar de studio in met zijn Ketterse Fanfare. In twee dagen en vooral twee nachten namen ze een nieuw album op, Tjuup, gebaseerd op een aantal tekst- en akkoordenschema’s van de hand van Manuel. En nu is hij met zijn Ketterse Fanfare op tournee. 20 mei, 21u, Paradiso, Amsterdam. Info: www.paradiso.nl

Meindert Talma

De Groningse muzikant Meindert Talma maakte een cd en een muziekfilm met regisseur René Duursma, Tamango. De film kent weinig woorden, maar wordt muzikaal begeleid door een negenkoppig orkest dat live zal spelen. Talma toert momenteel met zijn Tamango door Nederland. 15 mei, 20u30, Tivoli, Utrecht. Info: www.meinderttalma.com

Branford Marsalis

De 48-jarige Amerikaanse jazzsaxofonist Branford Marsalis heeft een flinke reputatie. Hij begon zijn carrière bij Art Blakey en diens Jazz Messengers, speelde daarna in de groep van zijn oudere broer Wynton en begeleidde voormalig Police-frontman Sting. In Lantaren Venster zal hij vooral composities uit zijn huidige repertoire spelen. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. 23 mei, 21u, Lantaren Venster, Rotterdam. Info: www.lantaren-venster.nl.