Selectie Kinderen

Landelijk

Een kite surfcursus, schelpen zoeken, fietstochten bij eb en vloed of een demonstratie kornetvissen. In de Week van de Zee, van 16 t/m 23 mei zijn er meer dan 150 activiteiten. Een greep uit het programma: wandelen met Wallie de Wad Worm op Texel. Hij laat wandelaars het Wad ervaren; wie en wat woont er in en rond de Waddenzee. Kinderen ontvangen een routebeschrijving en een Wad-Werk-Gids waarin een aantal opdrachten staan. Neem plastic zakken mee en potlood en papier om de vondsten op te schrijven tijdens een excursie langs de vloedlijn in Hoek van Holland. Afhankelijk van het tij wordt er misschien ook gekord. In ieder geval schoeisel aantrekken dat nat mag worden (laarzen).Terra Maris, Museum voor Natuur en Landschap in Oostkapelle organiseert 16 mei ‘Jutten langs strandpalen en vloedlijnen’. Eerst is er een inleiding door een gids bij het zoutwater aquarium, daarna gaat iedereen op ontdekkingstocht richting strand. En kinderen die echt willen leren vliegen, zelfs met hun hakken over het strand, of kiteboard surfen willen proberen, kunnen in Scheveningen terecht. Voor het hele programma zie: www.weekvandezee.nl

Overveen

Vleermuizen zijn echte nachtbrakers. Ze zijn vooral in de schemering en ‘s nachts actief en ze gebruiken landgoed Elswout als jachtgebied. De gebouwen en de oude en holle bomen zijn een perfecte woonruimte voor o.a. de laatvlieger, watervleermuis en (ruige) dwergvleermuis. Op een vleermuisexcursie op vrijdag 14 en maandag 18 mei om 21u45 gebruikt een gids echte batdetectors om de vleermuizen op te sporen. Hij vertelt hoe ze hun prooi vangen en waar ze slapen. Voor kinderen vanaf 8 jaar (en ouders). Doe stevige schoenen aan. Start: bij het poortgebouw van het landgoed, Elswoutslaan 12a. De excursie duurt 1,5 uur en kost voor volwassenen €2,50 en kinderen/65+ €1,50. Betaling ter plekke. Aanmelden verplicht: www.npzk.nl of telefonisch 023-5411129.

Amsterdam

Kinderen die willen weten hoe een (archeologisch) voorwerp in een museumvitrine terecht komt en wat er allemaal aan vooraf gaat, kunnen naar een workshop in het Allard Pierson Museum. Bij de jubileumexpositie Toekomst voor het Verleden. 75 jaar Allard Pierson Museum kunnen ze op zondag 17 mei 13u30 meedoen met het programma Van Vondst tot Vitrine. Kruip in de huid van een archeoloog en neem een kijkje in de museumkeuken. Ontdek wat er allemaal met zo’n opgegraven voorwerp moet gebeuren, voordat het een plaatsje in een museum krijgt. Elke keer is een andere deskundige te gast die er over vertelt. Elke derde zondag van de maand (m.u.v. juli en aug). Leeftijd: 8-12 jaar. Kosten: €3 (exclusief toegang). Res 020 52 52 556. Inl www.allardpiersonmuseum.nl

Berg en Dal

Op het festival Via del Mondo komen op Hemelvaartsdag kindergroepen uit Colombia, Indonesië en Rwanda naar het Afrikamuseum om hun kunsten te tonen. De kinderen van Funarcul (Colombia laten met salsadans en theater zien hoe zij leven en waar zij mee worstelen. Gong Gunung Jati (Indonesië) brengt mooie sierlijke dansen waarbij vooral hoofden, handen en vingers bewegen. Uitgedost in prachtige outfits en met veel make-up staan zij op het podium.

En RwaMakondera (Rwandese hoorns) heffen hun hoorns en laten hun traditionele Rwandese dansen zien. Ook is er een meet and greet met de kindergroepen, een workshop ‘Waterkalebas’ maken, schminken en een verhalenvertelster. Inl www.afrikamuseum.nl