Selectie Film

Towelhead

Buitenbeentje Jasira, de 13-jarige dochter van een Libanese vader en Amerikaanse moeder, leest liever mannenbladen dan de Bouquet-reeks. Ondanks haar leeftijd en zonder het te beseffen, brengt ze nu al mannen het hoofd op hol. Haar moeder stuurt Jasira naar haar strenge vader in Texas. Maar de verhuizing maakt het meisje niet minder nieuwsgierig naar haar ontluikende seksualiteit. Is Jasira een moderne Lolita? Of is ze eerder een slachtoffer van de hevig geseksualiseerde samenleving? Regie: Alan Ball. In: 11 bioscopen.

Three Monkeys

Three Monkeys van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan is een duister, hypnotiserend portret van een bewegingloos gezin. In hun muffe appartement draaien ze als schimmen om elkaar heen en klampen zich aan elkaar vast. Want de drie aapjes van de titel, dat zijn horen, zien en zwijgen. Zo potten vader Eyüp (Yavuz Bingol), moeder Hacer (Hatice Aslan) en zoon Ismael (Rifat Sungar) hun gevoelens al heel lang op. Elk woord is er één teveel, bedreigt de status quo. Het onverwerkte trauma, een zoon die ooit verdronk, blijft onbesproken. In 6 bioscopen.

Let The Right One in

Een echt bijzondere film komt altijd bovendrijven. Let The Right One in (Låt den rätte komma in) van de Zweedse regisseur Tomas Alfredson is een juweel. De film gaat over een behoorlijk angstaanjagende vampier, maar is ook een sfeervol en empathisch verhaal over opgroeien, over de eenzaamheid van buitenbeentje Oskar dat wordt gepest en zich slechts met moeite staande weet te houden op zijn school en in de buurt. Op een dag ontmoet hij een nieuw buurmeisje, Eli, met ravenzwart haar en bloeddoorlopen ogen. In: 2 bioscopen

Star Trek

De sciencefiction-serie Star Trek draaide om onmogelijke situaties en dodelijke dilemma’s. Maar altijd redde kapitein Kirk zijn ruimteschip U.S.S. Enterprise met branie en onorthodoxe invallen. Star Trek is een dure, maar geslaagde poging om het roestige filmmerk nieuw leven in te blazen. Redt deze film ook Star Trek? De jonge, onbekende crew van de Enterprise heeft voldoende karakter en charisma, de film voldoende vaart en wervelende actie om de vele ongerijmdheden tijdelijk te vergeten. Regie: J.J. Abrams. Met: Chris Pine, Zachary Quinto. In 76 bioscopen.

Hollandse film

Tegen welke film zegt het publiek ja. Dat is de vraag waar het dinsdag 19 mei om draait in Filmhuis Den Haag. Drie gasten promoten elk een typisch Hollandse film. Aan het publiek de taak om te bepalen welke van de drie films diezelfde avond vertoond wordt. Kunstjournalist Bert Jansma kiest voor De Noorderlingen (1992) van Alex van Warmerdam, Sara Höhner, directeur van Cinema Delicatessen, distributeur van artistieke en cultureel waardevolle speelfilms en documentaires steekt een pleidooi af voor Karakter (1997), onder regie van Mike van Diem. En de programmeur van het Nederlands Film Festival, Herman de Wit, selecteerde Pretpark Nederland (2006) van Michiel van Erp. Aanvang programma 19u30. Spui 191. Res 070-3656030 of via www.belbios.nl.