Selectie Buitenland

Lille

In 1900 publiceert Sigmund Freud in Wenen zijn klassiek geworden Die Traumdeutung, de ontdekking van de invloed van het bewuste op het onbewustzijn. De verrassende expositie Hypnos gaat over de invloed van die gedachte op de Europese kunstenaars van de eerste helft van de 20ste eeuw. Doeken van Max Ernst, Man Ray, Joan Miro hangen er naast die van zondagsschilders en vertegenwoordigers van de ‘art brut’ zoals Adolf Wölfli. Ook de experimentele film van Marcel Duchamp, de foto’s van André Kertész, de tekeningen van André Masson geven een beeld van de diepgaande invloed van de theorieën van Freud. T/m 12 juli Musée de l’Hospice Comtesse, www.lille3000.com

Parijs

De jazz behoort tot de legende van Saint-Germain-des-Prés, de bakermat van de jazz in Europa. Nog steeds zijn de clubs er altijd vol. Sinds negen jaar heeft deze mythische buurt ook zijn festival met bekend en ook veel jong talent. Er zijn concerten, ontmoetingen, lezingen en exposities. De evenementen vinden plaats op verrassende en historische plekken. Zo spelen Enrico Rava en zijn nieuwe Italiaanse kwintet op 18 mei in het amfitheater van de Ecole des Sciences Po; de pianisten Nico Morelli en Emmanuel Ex op 19 mei in Eglise Saint-Germain-des Prés. T/m 25 mei www. festivaljazzsaintgermainparis.com

Brighton

De organisatoren van het Brighton Festival benoemden dit jaar de beroemde kunstenaar Anish Kapoor tot gastcurator. Kapoor toont zes werken in Brighton. Het bloedige Dismemberment of Jeanne d’Arc, gemaakt in een voormalige markthal met vrachtwagens, hijskranen en dieprode verfspuiten, bestaat uit een baarmoederkuil, twee benen en borsten die los van elkaar zijn. Kapoor wil niet zeggen wat het werk betekent. Volgens hem zit de huidige wereld boordevol dingen met een duidelijke betekenis, terwijl kunst, vaak met open betekenis, juist aan het denken zet. Er zijn ook dans, theater, muziek, buitenevenementen en lunchconcerten. T/m 24 mei, Brighton Festival, 00441273 709709 & www.brightonfestival.org

Liverpool

Er zijn lezingen, lanceringen en toneelstukken gebaseerd op boeken. Thema’s variëren van de seksindustrie en de 25ste verjaardag van de mijnstakingen tot pedofilie. Er is ook een toneelstuk gebaseerd op een bizarre gebeurtenis van een Liverpool voetbalfan: Beating Berlusconi is geschreven door de BBC Radio 4 toneelschrijver John Graham Davies. Steve Bell is er ook, de beroemde politieke striptekenaar. Dan is er Jamsoup, een mengsel van expositie, voorstelling en een ‘plaatsvinding’ die gaat over onze band met tekst. WoW staat voor Writing on the Wall en het thema dit jaar is ‘de buitenstaander’. Verwacht veel verontwaardigde en diepe gevoelens van schrijvers, kunstenaars en musici en een poëtische lezingtocht langs de pubs van de noordelijke stad. T/m 30 mei, Wow Festival, in en om Liverpool, 0044151 703 0020 & www.writingonthewall.org.uk

Londen

Voor de christelijke heilige Fabiola vergaarde de (performance) kunstenaar Francis Alÿs 300 portretten op vlooienmarkten en in antiekwinkeltjes. Elk portret is gebaseerd op een schilderij uit 1885 van de Fransman Jean-Jacques Henner. De afbeeldingen van de vrouw, die leefde in de 4de eeuw en die een ziekenhuis stichtte in Rome, tonen de in tijd veranderende kunststijlen en sociale en religieuze normen en waarden. T/m 27 sept, Francis Alÿs: Fabiola, National Portrait Gallery, St Martin’s Place, WC2, Dag 10-18u, do, vr 21u, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk