Scheringa gunt Van Gaal nu wel droombaan

Louis van Gaal en Dirk Scheringa spraken gisteren op een persconferentie lovende woorden over elkaar. ‘ Ik verlies niet alleen mijn werkgever, ook mijn vrienden.’

Hoewel hij maandag nog de indruk wekte Louis van Gaal aan zijn contract te willen houden, maakte AZ-voorzitter Dirk Scheringa gisteren op een persconferentie bekend dat hij zijn trainer het allerbeste gunt bij Bayern München. „We laten Louis met pijn in het hart vertrekken, maar we vinden het geweldig dat hij de ambitie heeft deze uitdaging aan te gaan. Het waren vier geweldige jaren die we met hem hebben beleefd en dat willen we ook goed afsluiten.”

Dat was een ander geluid van de preses dan een paar dagen eerder toen hij op de kampioensreceptie Bayern München verweet de fatsoensnormen te hebben overschreden, omdat de club zich niet in Alkmaar had gemeld voor Van Gaal. En als dat wel gebeurde, zou Scheringa de Duitsers er bij een kopje thee fijntjes op wijzen dat zijn trainer een verbintenis heeft tot 2010 bij de Nederlandse landskampioen. Maar er waren toen „geen feiten” die zorgen baarden. Ook zou er geen afspraak bestaan dat Van Gaal eerder weg mocht bij een kampioenschapmet AZ.

De feiten kwamen gisteren boven tafel. Op Koninginnedag had Van Gaal het eerste contact met Bayern. De volgende dag, 1 mei, belde technisch directeur Marcel Brands Co Adriaanse. De trainer van Salzburg, die in Oostenrijk wordt opgevolgd door Huub Stevens, liet weten dat hij voorlopig niet wil denken aan een nieuwe club, dus ook niet zijn oude werkgever AZ. Daarna heeft Van Gaal twee gesprekken gevoerd met Bayern München waarin beide partijen overeenstemming bereikten over een tweejarig contract. Andries Jonker (technisch directeur Willem II) wordt net als bij Barcelona zijn assistent. Daarnaast neemt hij van AZ „computergoeroe” Max Reckers mee naar München en inspanningsfysioloog Jos van Dijk. Nadrukkelijk zou zijn afgesproken dat de Duitse club geen spelers overneemt. „Ik zal AZ niet uithollen”, beloofde Van Gaal. „Ik verlaat een mooie club. Voor het eerst had ik een baan waarin ik het eens was met het gevoerde beleid. Ik verlies niet alleen mijn werkgever, ook mijn vrienden.”

Van Gaal bevestigde dat hij de leiding van AZ had gevraagd eerder weg te mogen bij een kampioenschap. „Dat heb ik duidelijk aangegeven. Als AZ kampioen zou zijn, was de klus geklaard. Ik ben hier gekomen om privéredenen en uit rancune [jegens Ajax]. Er zou ook geen sprake kunnen zijn van een afkoopsom. Vier leidinggevende mensen van AZ hebben mijn verzoek gehonoreerd. Als dat niet was gebeurd zou ik hier volgend seizoen met evenveel plezier weer aan de slag zijn gegaan.”

Maandagavond had Scheringa het eerste contact met de leiding van Bayern. Woensdag om vijf uur waren de partijen op zijn kantoor in Wognum eruit. Bayern München zal gratis een oefenduel spelen tegen AZ, terwijl het gewoonlijk vier ton kost de twintigvoudige Duitse kampioen uit te nodigen. Maar veel meer dan drie, vier ton bruto levert deze deal niet op.

AZ en Bayern München hebben in het uurtje dat ze elkaar spraken afgesproken dat er een vorm van samenwerking komt op het gebied van merchandising, technologie en jeugdopleiding. „Bayern kan ook van AZ leren en andersom”, meent Van Gaal. Op 1 juli geeft hij in München een persconferentie. Eerder hoeft er van hem geen visie over speelwijze of invulling van de selectie te worden verwacht.

Aan Brands de taak een opvolger te zoeken voor Van Gaal. „We willen opnieuw een topcoach contracteren, bij voorkeur een Nederlander. Het vinden van een goede trainer vind ik altijd de moeilijkste klus. Of dat nou voor RKC is of AZ. Het is belangrijker dat hij bij de club past dan dat hij ervaring heeft in de Champions League.”

    • Erik Oudshoorn