Reddingsactie voor KBC hoeft niet de laatste te zijn

Wat is er toch aan de hand met de Belgische banken? KBC moest de regering om een nieuwe reddingsoperatie vragen, na in het eerste kwartaal van 2009 zo’n 4 miljard euro te hebben moeten afschrijven op obligatieverzekeraars en CDO’s. De afgelopen paar maanden is België ook – samen met de Franse regering – Dexia te hulp geschoten, en Fortis, dat werd verkocht aan BNP Paribas.

Dit zijn serieuze verplichtingen. Het totale bedrag aan nieuw kapitaal en garanties dat de Belgische regering aan de drie banken heeft toegezegd, is al meer dan 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het land, aldus berekeningen van Breaking views.

De Belgische autoriteiten moesten KBC de afgelopen paar maanden al twee maal de helpende hand toesteken, met een kapitaalinjectie van in totaal zo’n 5,5 miljard euro. Deze keer heeft de staat ermee ingestemd de in problemen verkerende bezittingen van het bank- en verzekeringsconcern te waarborgen voor een nominaal bedrag van 20 miljard euro, waarvan driekwart verband houdt met de gevoeligheid van KBC voor MBIA, de noodlijdende Amerikaanse obligatieverzekeraar. KBC zal de eerste 3,2 miljard euro voor zijn rekening nemen, terwijl de Belgische overheid 90 procent van de daaropvolgende verliezen garandeert.

Het is de vraag of deze derde keer ook de laatste is. KBC lijkt op hetzelfde moment een hoop verkeerde kaarten te hebben uitgespeeld. Niet alleen is de bank zeer gevoelig voor Amerikaanse obligatieverzekeraars, maar zij zit ook op de eerste rang in het Oost-Europese theater. De bank is een van de Europese banken die het kwetsbaarst is voor die regio, waar zich ongeveer 15 procent van haar bezittingen bevindt en zij actief is in meer dan tien landen. Dat betekent dat de Belgische regering er waarschijnlijk nog niet klaar mee is.

Gelukkig voor Brussel lijkt Dexia het beste te maken van zijn reddingskapitaal. Na een managementwisseling overtrof de nettowinst in het eerste kwartaal de verwachtingen. En alle toekomstige problemen bij Fortis zijn nu de verantwoordelijkheid van BNP Paribas.

Maar de Belgische staatsschuld bedraagt nu al zo’n 90 procent va het bbp. Het land zou in de gevarenzone belanden als zijn ooit veel te omvangrijke bankstelsel nog veel meer steun nodig zou hebben. Dan zou de redder wellicht zelf voor een reddingsactie in aanmerking komen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon