Obama houdt toch vast aan tribunalen

President Obama wil een aantal van de gevangenen die vastzitten op Guantánamo Bay toch laten berechten voor de omstreden militaire tribunalen die president Bush heeft ingesteld. Amerikaanse media meldden vanochtend dat de Amerikaanse president dit later vandaag bekend zal maken.

Als senator en presidentskandidaat hekelde Obama de ‘militaire commissies’, zoals de tribunalen worden genoemd. En enkele uren na zijn inauguratie schortte hij de lopende processen voor 120 dagen op, om zijn regering de tijd te geven de rechtsgang voor de terreurverdachten te herzien.

Nu zal Obama naar verwachting aansturen op een nieuw uitstel van 120 dagen en het Congres vragen om de verdachten voor de tribunalen meer rechten te geven. Zo moet er een verbod komen op het gebruik van alle informatie verkregen door wrede, onmenselijk of vernederende behandeling van gevangenen. Gebruik van informatie uit tweede hand moet beperkt worden. En verdachten moet een grotere inbreng gegeven worden bij de selectie van een (militaire) advocaat.

Met deze aanpassingen zouden de tribunalen voor Obama acceptabel zijn. Medewerkers van de president wijzen erop dat hij nooit heeft uitgesloten dat hij zich zou bedienen van de tribunalen in een aangepaste vorm. Als senator steunde hij al een aanpassingsvoorstel, dat het toen niet haalde.

In het Congres groeit de druk op Obama om met een gedetailleerd plan te komen waarin staat wat er gaat gebeuren met de 241 gevangenen die nog in het gevangenkamp op Guantánamo Bay vastzitten. Zolang zo’n plan er niet is, wil het Huis van Afgevaardigden geen geld voor de sluiting vrijmaken. Obama heeft bij zijn aantreden in januari beloofd dat het kamp binnen een jaar wordt gesloten.

Wel keurde het Huis van Afgevaardigden gisteren een extra bedrag van 96,7 miljard dollar goed voor de oorlogen in Afghanistan en Irak – 9 Republikeinen en 51 Democraten stemden tegen. (AP)