NRCBOEKEN.NL

This is an undated handout photo, released to the media on Wednesday, Jan. 23, 2008, of Martin Amis, author of ''The Second Plane''. When it comes to world affairs, most contemporary British authors suffer from a bad case of group thinking these days. Less predictable is Amis who spurns the warm-slippered conventions of the U.K. literati. Source: Random House via Bloomberg News
This is an undated handout photo, released to the media on Wednesday, Jan. 23, 2008, of Martin Amis, author of ''The Second Plane''. When it comes to world affairs, most contemporary British authors suffer from a bad case of group thinking these days. Less predictable is Amis who spurns the warm-slippered conventions of the U.K. literati. Source: Random House via Bloomberg News VIA BLOOMBERG NEWS

Martin Amis prijst ETA om moord

De Baskische afscheidingsbeweging ETA droeg bij aan Spanjes afscheid van de dictatuur, omdat ze in 1973 de opvolger in spe van generaal Franco vermoordde. Dit poneerde de Britse schrijver Martin Amis op een festival in Granada. Hij zei dat er ‘weliswaar niet veel gelegenheden zijn om de ETA te bedanken, maar in dat geval wel.’ In 1973 kwam admiraal Luis Carrero Blanco om bij een bomaanslagop. Zo was de weg vrij voor Juan Carlos om na de dood van Franco in 1975 Spanje om te vormen tot democratie. (DL)

Dichters Jaeggi en Rein Bloem herdacht

De vorig voorjaar op 45-jarige leeftijd gestorven dichter en schrijver Adriaan Jaeggi wordt op 21 mei geëerd op een bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam, waar onder anderen Tommy Wieringa, Alfred Schaffer en Mustafa Stitou uit Jaeggi’s werk zullen voorlezen. Vanavond wijdt Perdu in Amsterdam een avond aan dichter en criticus Rein Bloem (1932-2008), met medewerking van onder anderen H.C. ten Berge, Boudewijn de Groot en K. Michel. Een bloemlezing uit zijn essays wordt voorbereid. (AF)

TIJDSCHRIFT

DW B

Omdat de ondergang van de literair criticus al zo vaak aangekondigd werd, laten de schrijvers van het themanummer ‘Dead men walking’ zich niet verleiden tot stukken waarin de inperking van de boekenbijlages van kranten en tijdschriften als de apocalyps wordt gezien. Jos Joosten en Tom Sintobin halen in hun stuk al in het begin Rónán McDonald aan, die in zijn The Death of the Critic schreef dat ‘it might seem absurd to speak of the death of the critic when everybody now seems to be one’. Kunnen we over al die niet-betaalde artikelen op amateuristische recensiewebsites zeggen dat het eenrichtingsverkeer betreft en dat de schrijvers ervan inderdaad niet zitten te wachten op stukken die door professionele critici zijn geschreven? Volgens Joosten en Sintobin zit er tussen al dat digitale verkeer nog geen gezaghebbende stem. Zelfs iemand als Komrij, die op papier ooit indruk maakte, zou men online moeten ‘behoeden voor het ongecontroleerde uitventen van een al te zichtbare aftakeling’.

De kritiek op de kritiek is van alle tijden, is DW B’s boodschap. Bijna overal brengt men met lange, goedgeschreven stukken door middel van historische literatuurwetenschappelijke debatten de onophoudelijke discussie over de criticus in herinnering. Gedegen allemaal, maar van de door Joosten aangekondige ongemakkelijkheid die de ‘stervelingen die gedoemd zijn om in de duisternissen buiten de ivoren toren van de universiteit rond te waren’ voel je uiteindelijk niet zo veel. Men buigt zich over veel, maar over die democratisering van het literaire oordeel nu juist weer niet. Jammer. (SK)

OP DE SITE

Verhulst, Maalouf

Lees een interview met Librisprijs-winnaar Dimitri Verhulst. „Een riskant idee”, zegt hij over zijn Godverdomse dagen op een godverdomse bol. „Ik wilde een Bildungsroman over de mensheid schrijven.” En ook: Amin Maaloufs De geograaf van de paus in het licht van Benedictus’ reis naar het Midden-Oosten.

M.m.v. Arjen Fortuin, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Dirk Leyman