Nieuwe militaire operatie in Uruzgan

Nederlandse, Afghaanse en Australische militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn woensdag een offensief begonnen om de Talibaan uit het gebied Derafshan te verdrijven. Dat meldde de Wereldomroep vanmorgen. Het ministerie van Defensie bevestigde het bericht, maar deed verder geen mededelingen, omdat het een lopende operatie betreft.

Er nemen ongeveer duizend militairen deel aan het offensief in Derafshan, een gebied van ongeveer vier bij tien kilometer tussen de provinciehoofdstad Tarin Kowt en de Baluchivallei. De operatie richt zich op het westen van dit gebied, de zogeheten Westbank, die sinds het begin van de missie in 2006 niet onder controle is geweest van Nederlandse militairen. Vanuit dit gebied hebben Talibaan-strijders vaak aanvallen uitgevoerd op andere delen van Uruzgan, onder andere met raketbeschietingen. De beschieting van Kamp Holland waarbij vorige maand de twintigjarige soldaat Azdin Chadli omkwam, is daar een voorbeeld van. Dat was de eerste keer dat een militair door vijandelijk vuur omkwam op de militaire basis.

Sinds januari hebben de militairen meer controle op de Baluchi-vallei, die de regio rond Tarin Kowt verbindt met het district Chora. De Baluchi-vallei is jarenlang een bolwerk van de Talibaan geweest, maar na verschillende offensieven zijn daar nu militaire posten geopend, waardoor de situatie stabieler is. Een gevolg daarvan is dat Talibaan-strijders zijn uitgeweken naar de Westbank, die tegen de Baluchi-vallei aan ligt.

Het is niet bekend of de militairen veel weerstand van de Talibaan ondervinden, en of er in de afgelopen drie dagen slachtoffers zijn gevallen.

In Helmand, ten zuidwesten van Uruzgan, is gisteren een Britse militair omgekomen door een explosie tijdens een patrouille. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie vandaag bekendgemaakt. Het was de 159ste Britse dode sinds de val van het Talibaan-regime in 2001.