Namen mailers onthullen 'fout'

None

Het openbaar maken van zogenaamde hatemail waarin de ontvanger anoniem met molestatie of de dood wordt bedreigd, is een inbreuk op de privacy en het auteursrecht van de schrijver van de mail, en kan door de rechter worden verboden.

Dat zegt advocaat Menno Weij van het in nieuwe technologie gespecialiseerde advocatenkantoor SOLV in Amsterdam, naar aanleiding van de verschijning morgen van het boek Dearest Tinkebell van kunstenares Tinkebell, waaruit NRC Handelsblad vandaag in het Cultureel Supplement fragmenten publiceert.

„Het onrechtmatig karakter van een email” – met de dood of molestatie dreigen is strafbaar – „doet niets af aan de inbreuk op het auteursrecht op de inhoud van de mail”, zegt Weij. Een inbreuk op het auteursrecht vormen ook de in Dearest Tinkebell gepubliceerde namen, foto’s en andere gegevens van de verzenders van de hatemail, die de kunstenaar heeft achterhaald. Dat deze gegevens op websites, Hyves- of Facebook-pagina’s voor een ieder toegankelijk zijn, doet geen afbreuk aan het feit dat het afdrukken ervan in een boek volgens Nederlands recht een schending is van het auteursrecht van de makers van die foto’s. Tevens kunnen de geportretteerden – de verzenders van hatemail – zich verzetten op grond van schending van hun privacy.

De honderden hatemails die in Dearest Tinkebell staan afgedrukt werden door de kunstenares ontvangen nadat zij, bij wijze van kunstproject, van haar kat een handtas gemaakt had.

Volgens advocaat Weij is er een hele goede kans dat de verzenders van de hatemail via de rechter verdere verspreiding van het morgen verschijnende boek kunnen verhinderen. Weij: „Het zogenaamde ‘naming and shaming’ is in Nederland niet toegestaan”.

Cultureel Supplement pagina 10/11: Ontmaskering van hatemailers