Marshmellowy

Houd je van rabarber? Heb je een ijsmachine? Dan moet je beslist dit rabarberijs proberen. Kijk, ik beveel wel vaker een toetje aan. De aardbeien-in-proseccogelei van vorige week bijvoorbeeld, is ook een aanrader, al was het maar vanwege de tinteling van de prosecco die als het ware wordt gevangen door de gelatine. (Overigens borduurde Ruthy nog wat voor op dit recept en ontdekte dat het ook met agar-agar lukt, zie www.nrcnext.nl/koken).

Weet je wat, we zetten de aardbeien-in-proseccogelei alsnog in de Galerij der Onvergetelijke Desserts. Daar komt-ie dan naast de lemon posset te staan, het puddinkje van niets dan slagroom, suiker en citroensap waarvoor de Galerij twee jaar geleden werd opgericht (zie ons Kookblog-archief). Maar als de Galerij bij deze dan toch heropend wordt, dan moet dit bizar lekkere rabarberijs er ook een plaatsje krijgen.

Ik heb wel eens het rabarberroomijs van Nigella Lawson gemaakt, uit haar boek Hoe te eten. Dat is heerlijk, maar kost veel werk en is erg machtig. Laatst at ik rabarbersorbetijs in een restaurant. Dat was weinig werk (ik hoefde slechts te zeggen: ‘Doet u mij maar het rabarbersorbetijs’) en léék in elk geval lichter. Dus toen ik deze week een wagonlading rabarber uit de moestuin van mijn schoonouders kreeg, besloot ik zelf eens een sorbetpoging te wagen.

In mijn rabarberijs gaat rabarber, suiker, rode port en honing. Geen eieren, geen room. En toch is dit het romigste ijs dat je je maar kunt voorstellen. Weet je wat er gebeurt als je marshmallows roostert boven een vuurtje? Dan smelten ze van binnen zacht en worden onweerstaanbaar smeuïg. Vraag me niet waarom, maar rabarber krijgt zo’n zelfde, smeltende smeuïgheid wanneer je het kookt, pureert en tot ijs draait.

Wees niet bang dat het ijs naar port zal smaken. De port is alleen op de achtergrond aanwezig. Wees ook niet bang dat het ijs te zoet wordt. De heerlijke rinsheid van de rabarber blijft recht overeind. En verder? Marshmellowy, een fatsoenlijker woord kan ik er niet voor bedenken. Probeer het maar. En laat me weten wat je ervan vindt.

Voor 400 à 500 ml ijs:

500 gram rabarber

50 ml rode port

125 gram suiker

50 ml acaciahoning

Verwarm de oven voor op 180 graden. Trek de stugste vezels van de rabarberstengels, was ze en snijd ze in stukken van een paar centimeter. Spreid ze uit over de bodem van een ovenschaal. Besprenkel met de port en bestrooi met de suiker. Schuif de rabarber 1 uur in de oven. Laat afkoelen.

Pureer de rabarber met het kookvocht glad in een keukenmachine of met een staafmixer. Meng de honing erdoor en laat de rabarberpuree in de koelkast door en door koud worden. Draai er in een ijsmachine ijs van.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over Hollandse groente op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een salade van aardappeltjes en gerookte makreel.

    • Janneke Vreugdenhil