Kruidentubes

Van twee producten is de vraag hoe het tot stand is gekomen bepalend voor het bestaansrecht. De eerste is het scheepje in de glazen fles. De originele productiemethode is een heel arbeidsintensieve, met een inklapbaar zeilschip dat door de flessenhals naar binnen wordt gewurmd en vervolgens uitgeklapt. Hierop zijn veel goedkope varianten bedacht, zoals de bodem of hals in de fles verlijmen nadat het complete schip erin is gezet.

Het andere vraagtekenproduct is de speelgoed babymelkfles met verdwijndop. Hoe geef je een kinderpop realistisch de fles terwijl deze niet echt leegloopt? Het geniale antwoord is ooit gevonden in het dubbelwandige flesje en de bijbehorende verdwijndop. De hoeveelheid nepmelk tussen de twee plastic fleswanden is zo klein dat een schijnbaar volle fles gemakkelijk in de dop kan wegstromen.

In bijna dezelfde categorie bevindt zich de tube, een praktische verpakking voor dikvloeibare producten. Hoe krijg je die substantie door de kleine tube-opening? Oorspronkelijk werd de tube van zachte metalen zoals zuivere aluminium gemaakt. Olieverf voor kunstschilders en veel crèmes en zalfjes worden nog steeds in dit soort tubes verpakt. Maar de meeste tubes zijn tegenwoordig van plastic, en dan vooral van polyethyleen.

Hoe worden die tubes gevuld? De eerste stap is het vervaardigen van een geëxtrudeerd plastic kokertje met de juiste diameter. Vervolgens wordt daarop de tubekop door middel van spuitgieten gemaakt. Inlijmen van vooraf geproduceerde tubekoppen is een alternatief. De dop wordt nu op de tube gezet. Het geheel gaat op de kop door de vulmachine en via een lange, bewegende naald wordt de vloeistof in de ruime diameter van de koker geïnjecteerd. Tot slot wordt de onderkant dichtgeknepen en ultrasoon dichtgelast. De tube heeft nu zijn karakteristieke tubevorm gekregen en is klaar voor gebruik.

Plastic tubes met tandpasta, crèmes en plamuur kennen we allemaal. Maar er wordt altijd gezocht naar nieuwe ingrediënten voor de tube. En zo kom je tegenwoordig in het koelschap kruidenmengsels in transparante tubes tegen.

In de rubriek ManMade vraagt ontwerper Joost Alferink zich af waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

    • Joost Alferink