Kamer en Klink willen rookverbod niet versoepelen

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) en een Kamermeerderheid willen het rookverbod in de horeca niet versoepelen. Dat bleek gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Klink en de coalitiepartijen kiezen ervoor om zo nodig de regels aan te passen zodat het algehele rookverbod voor de horeca overeind blijft. Ze willen geen uitzondering voor kleine cafés zonder personeel. Die zou leiden tot oneerlijke concurrentie en een glijdende schaal. Kleine cafés met personeel dreigen dan ook de asbakken weer op de toog te gaan zetten.

Dinsdag oordeelde het gerechtshof in Den Bosch in de zaak van het Bredase café Victoria dat een deugdelijke wettelijke grondslag voor een rookverbod in cafés zonder personeel ontbreekt. Als het gerechtsof in Leeuwarden tot eenzelfde conclusie komt in een beroepszaak tegen café De Kachel in Groningen, zal Klink de regelgeving aanpassen. Dit café werd ook in eerste instantie veroordeeld voor overtreding van het rookverbod en ging in hoger beroep. De uitspraak zou 12 juni moeten zijn.

Volgens de minister bestaat er nu in de praktijk geen onderscheid tussen eenmanszaken en cafés waar wel werknemers achter de tap staan. Als het nodig blijkt dit anders te regelen, doet Klink dat. Hij weet nog niet of dat tot een wijziging van de Tabakswet of van het daarop gebaseerde uitvoeringsbesluit (een algemene maatregel van bestuur) zal leiden. Met zo’n amvb kan de hele procedure in de Tweede en Eerste Kamer worden overgeslagen.

Klink zei de maatschappelijke en politieke onduidelijkheid die over het rookverbod voor kroegen zonder personeel is ontstaan te betreuren en beloofde die zo snel mogelijk op te heffen. Voor hem staat de bescherming van werknemers tegen rook voorop, maar hij benadrukte nu ook dat bezoekers, met name een miljoen astmapatiënten, ervan meeprofiteren.

Café De Kachel liet donderdagavond weten uitstel van zijn beroepszaak te willen. De advocaten van het horecabedrijf vinden een hoger beroep zinloos nu het Openbaar Ministerie in de zaak tegen Victoria in cassatie is gegaan nadat het hof in Den Bosch dit Bredase café vrijsprak van overtreding van het rookverbod.