Jan trekt jong volk in Volendam

Raoul Serrée van excursiebureau Van Aemstel Produkties begint met een sterrentoer langs de huizen van BN’ers in Volendam. Het bureau organiseert al enkele jaren zo’n rondleiding door Amsterdam, en verwacht ook in het vissersdorp veel animo. De rondleiding kost ongeveer 20 euro.

Bekende Volendammers? Ik ken alleen Jan Smit en Nick en Simon.

„Dan kijkt u zeker niet naar de Palingsoap op de Tros. Natuurlijk gaan we bij die drie langs, maar we lopen ook naar het huis van Jaap Buys, de manager van Jan, en naar het huis van de moeder van Yolanthe, de vriendin van Jan. En we gaan naar Kees Tol, de boezemvriend van Jan.”

Iedereen in Volendam is bekend door connecties met Jan Smit?

„Nee, maar zij wonen toevallig allemaal in de oude kern van het dorp. Daar kun je lopend langs. Als het een succes wordt gaan we met een busje naar de rand van het dorp, waar ook mensen als Piet Veerman, Jan Keizer en Annie Schilder wonen.”

Niet bepaald namen die voor buitenlandse toeristen interessant zijn.

„Nee, maar door die soap is Volendam de laatste jaren ook onder toeristen uit Nederland steeds populairder geworden. Jan trekt jong volk.”

Hoe kwam u aan de adressen?

„De VVV wilde ze niet geven, omdat de managers van de Volendamse artiesten dat tegenhouden. Maar ik ben gewoon met een plattegrondje door het dorp gaan lopen. Iedereen kent elkaar daar. Een paar visboeren hebben tegen een kleine vergoeding verteld waar de BN’ers wonen. Hoeveel ik betaald heb zeg ik niet. En ik ga ook geen namen noemen.”

Jan Smit en kornuiten zullen er niet blij van worden.

„Dat zal wel meevallen. Ik geef de mensen mee dat ze niet naar binnen mogen gluren of aanbellen. In de afgelopen jaren hebben we in Amsterdam maar drie klachten gehad. En toen Vanessa belde dat ze echt niet in de tour wilde, hebben we haar huis geschrapt. Ik verwacht wel wat telefoontjes, maar ik hoop van niet.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven