Hou vooral je helm op

Wat is nieuws (2) Accidente cu brommer Hou vooral je helm op chantal breukers (beeld) Breukers, Chantal

Het is maandag 2 maart. NRC Handelsblad opent met tegenvallende solidariteit onder de leiders van het rijke West-Europa met de armere landen in Oost-Europa. Aan de andere kant van het Koninkrijk der Nederlanden, op Aruba, heeft het dagblad Bon dia geheel andere prioriteiten. Zoals elke dag meldt de krant de prijs van een vat olie, en zoals vaak staat er ook een religieuze noot op de voorpagina: ‘Jezus, onze weg’. En verder heeft de Gezaghebber van het buureiland Bonaire, Glenn Thode, een receptie op Aruba bezocht.

Maar het hoofdonderwerp van de voorpagina is toch wel het ongeluk met de motorfiets dat daags tevoren heeft plaatsgevonden nabij het hoofdkwartier van de electriciteitsmaatschappij Elmar in Playa, een buurtschap van de hoofdstad Oranjestad.

Een auto en een motorfiets stonden naast elkaar te wachten totdat het verkeerslicht op groen zou gaan. Op het moment suprême poogde de auto de motorfiets te snel af te zijn – met noodlottige gevolgen: motor en berijder werden tegen het plaveisel gesmakt. De man liep behoorlijke kneuzingen op en moest naar het ziekenhuis – op Aruba is er maar één – worden afgevoerd.

Opvallend is wat het bericht allemaal niet vermeldt: de naam van het slachtoffer bijvoorbeeld, of hoe het eigenlijk met de chauffeur van de auto is afgelopen. Maar de foto van het slachtoffer is bepaald aangrijpend, en getuigt ook van gevoel voor decorum bij de ongelukkige: zelfs met een arm in het gips op de brancard houdt hij zijn helm op. Je weet maar nooit wat er onderweg nog met de ambulance kan gebeuren. (wordt vervolgd)

    • Raymond van den Boogaard