Gitaarheldenplaat

Prince, tijdens een concert in Londen in 2007 Foto Bloomberg News This is an undated handout photo of singer Prince in concert. Prince was midway through the opening concert of a 21-date run last night at London's O2 arena when he paused after a blazing guitar workout. Looking concerned, he asked the 20,000 people in the audience: ``You all right?'' There was a roar of approval. Source: The outside Organisation Ltd via Bloomberg News
Prince, tijdens een concert in Londen in 2007 Foto Bloomberg News This is an undated handout photo of singer Prince in concert. Prince was midway through the opening concert of a 21-date run last night at London's O2 arena when he paused after a blazing guitar workout. Looking concerned, he asked the 20,000 people in the audience: ``You all right?'' There was a roar of approval. Source: The outside Organisation Ltd via Bloomberg News VIA BLOOMBERG NEWS

cd pop

Prince: Lotusflow3r * * * *

Prince: MPL Sound * * *

Bria Valente: Elixer * *

Even was Prince stil. Zijn site verdween eind 2007 en 2008 was het eerste jaar sinds mensenheugenis dat er geen cd of plaat van hem uitkwam. Maar eind maart bleek hij niet stil te hebben gezeten. Onlangs verschenen tegelijkertijd twee albums van Prince, Lotusflow3r en MPL Sound, en een door hem geproduceerd en geschreven album van zijn protegé Bria Valente, Elixer.

Eerst waren ze alle drie alleen te downloaden op Prince’s nieuwe site, www.lotusflow3r. Nu zijn ze, in een pakje met ongelooflijk lelijke omslagen, in Europa ook in cd-winkels als import te koop.

Elixer had kunnen worden gemist. Prince geeft nooit zijn beste nummers aan de stoet protegés die hij in de loop van drie decennia heeft gehad en Bria Valente is, met haar dunne stem, geen groot zangeres. De combinatie zorgt voor een kabbelende r&b-cd.

MPL Sound is een album van de elektronische Prince die alles alleen in de studio in elkaar knutselt. Dansnummers, die doen denken aan Prince’s begintijd dertig jaar geleden, worden afgewisseld met ballads. Sommige bewijzen dat Prince zijn talent voor het verzinnen van simpele melodieën die onmiddellijk beklijven nog altijd niet heeft verloren, maar op MPL Sound blijft hij, ook door de al te perfecte productie, steriel.

De derde plaat, Lotusflow3r laat een Prince horen zoals die op een studio-cd nog nooit was te horen. Vooral tijdens de afterparties in kleine clubs na zijn grote optredens hangt Prince graag de gitaarheld uit. Maar op zijn studio-cd’s hield hij het altijd kort. Zo niet op Lotusflow3r, de eerste gitaarheldenplaat van Prince. In elf korte en langere nummers laat hij zijn gitaar kreunen, krijsen en ronken. Lyrische solo’s met funkjazzbegeleiding worden gevolgd door discofunk met blazers als $, waarin Prince zich beperkt tot slaggitaar. Een cover van Crimson And Clover van Tommy James & The Shondells is aanleiding tot een vette hardrocksolo.

Soms neemt Lotusflow3r een vreemde wending. Zo begint 77 Beverly Park met een zware akkoordenreeks, die heavy metal belooft, maar die plots overgaat in melodieus akoestisch getokkel, alsof er een gezelschap oude Mexicanen speelt dat door Ry Cooder in de studio is gezet.

Prince heeft altijd beweerd dat Carlos Santana meer invloed heeft gehad op zijn gitaarspel dan Jimi Hendrix. En inderdaad, in veel solo’s klinkt de lyriek van Santana door. Maar het voorlaatste nummer, Dreamer, is toch een onvervalste ode aan Jimi Hendrix, waarin alle remmen losgaan.

    • Bernard Hulsman