Fiscus weer terug naar hiërarchie

De Belastingdienst kan kwaliteit en continuïteit van werkzaamheden niet garanderen en heeft moeite gewenste veranderingen te realiseren.

Dit schrijft adviesbureau Mc Kinsey in een vertrouwelijk rapport aan de waarnemend directeur-generaal van de Belastingdienst, Maarten Ruys. Ruys heeft begin dit jaar opdracht voor het onderzoek gegeven omdat de prestaties van de Belastingdienst ondanks ingezette maatregelen tekortschoten. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen, CDA) heeft de aanbevelingen van McKinsey overgenomen.

Het bestuursmodel van de Belastingdienst met zogenoemd collegiaal management en zelfsturende teams, zal de komende anderhalf jaar vervangen worden door een hiërarchisch model met duidelijker afgebakende verantwoordelijkheden. Over het collegiaal management bestond al langer onvrede binnen de Belastingdienst en dit was een van de aanleidingen voor de vervanging van directeur-generaal Thunissen.

De Jager kondigt ook aan dat het ambitieniveau bij vernieuwingen in de IT van de Belastingdienst verlaagd zal worden. De nadruk komt te liggen op handhaving van de continuïteit en vereenvoudiging van de organisatie.

McKinsey stelt vast dat de Nederlandse fiscus in vergelijking met die in andere landen „significant hogere IT-kosten” heeft. Verlaging hiervan moet bereikt worden door beter IT-management.

Lees het McKinsey-rapport via nrc.nl/economie