Energieke swinggroove met een zucht aan het eind

cd JAZZ Wirtz: Prologue Challenge Records * * * Bart Wirtz
cd JAZZ Wirtz: Prologue Challenge Records * * * Bart Wirtz

cd JAZZ

Wirtz: Prologue Challenge Records

* * *

Aan het einde van het derde nummer J Minus No klinkt een zucht. Die kan van alles betekenen. Maar of het nu van genot of opluchting was? Er is een fijne door funk geïnfecteerde swinggroove neergezet. Een catchy thema en rollende grooves in een energiek en dynamisch raamwerk van gitaar, piano, bas en drums.

De in Rotterdam geschoolde Bart Wirtz is al jaren altsaxofonist in de danceable hardjazz-formatie Monsieur Dubois, het Rotterdam Jazz Orchestra en The Young Sinatra’s.

Hij debuteert met Prologue, een prima album met zijn kwartet, waarop de hardbop traditie gelinkt is aan modern groovende jazz. De vrije, speelse elementen in de muziek van Wirtz vallen op, hij heeft een aantal mooie, luchtige stukken die tal van verborgen luikjes bevatten.

Zo kent de titelsong Prologue een bijzondere dialoog tussen bas en drums. En slingert het door Monk beïnvloede Honque-Honque spannend langs de intervallen.

Wirtz is een vaardige saxofonist met een groot en helder geluid dat niet per se heel mooi hoeft te klinken.

Hij kent de licks van grootheden als Art Pepper en Jackie McLean, maar drukt evengoed een eigen stempel: soms een beetje snerpend of lobbig, maar warm en nooit ten koste van het groepsgeluid.