En nu gunt Scheringatrainer Van Gaal zijn droombaan

Louis van Gaal neemt Andries Jonker (Willem II) als assistent mee naar Bayern.

De club uit München betaalt geen afkoopsom en neemt geen spelers over van AZ.

Hoewel hij maandag nog de indruk wekte Louis van Gaal aan zijn contract te willen houden, maakte AZ-voorzitter Dirk Scheringa gisteren op een persconferentie bekend dat hij zijn trainer het allerbeste gunt bij Bayern München. „We laten Louis met pijn in het hart vertrekken, maar we vinden het geweldig dat hij de ambitie heeft deze uitdaging aan te gaan. Het waren vier geweldige jaren die we met hem hebben beleefd en dat willen we ook goed afsluiten.”

Dat was toch een heel ander geluid van de preses dan een paar dagen eerder toen hij op de kampioensreceptie Bayern München verweet de fatsoensnormen te hebben overschreden, omdat de club zich niet in Alkmaar had gemeld voor Van Gaal. En als dat wel gebeurde, zou Scheringa de Duitsers er bij een kopje thee fijntjes op wijzen dat zijn trainer nog een verbintenis heeft tot 2010 bij de Nederlandse landskampioen. Maar er waren toen „geen feiten” die zorgen baarden. Ook zou er geen afspraak bestaan dat Van Gaal eerder weg mocht als hij kampioen werd met AZ.

De echte feiten kwamen gisteren boven tafel. Op Koninginnedag had Van Gaal het eerste contact met Bayern München. De volgende dag, 1 mei dus, heeft technisch directeur Marcel Brands onmiddellijk Co Adriaanse gebeld. De trainer van Salzburg, die in Oostenrijk wordt opgevolgd door Huub Stevens, liet toen al weten dat hij voorlopig niet wil denken aan een nieuwe club, dus ook niet zijn oude werkgever AZ. Daarna heeft Van Gaal twee gesprekken gevoerd met Bayern München waarin beide partijen overeenstemming bereikten over een tweejarig contract. Andries Jonker (technisch directeur Willem II) wordt net als bij FC Barcelona zijn assistent. Daarnaast neemt hij van AZ „computergoeroe” Max Reckers mee naar München en inspanningsfysioloog Jos van Dijk. Nadrukkelijk zou zijn afgesproken dat de club in Beieren geen spelers overneemt. „Ik zal AZ niet uithollen”, beloofde Van Gaal. „Ik verlaat een mooie club. Voor het eerst had ik een baan waarin ik het eens was met het gevoerde beleid. Ik verlies niet alleen mijn werkgever, ook mijn vrienden.”

Van Gaal bevestigde nu dat hij de leiding van AZ had gevraagd eerder weg te mogen bij een kampioenschap. „Dat heb ik duidelijk aangegeven. Als AZ kampioen zou zijn, was de klus geklaard. Ik ben hier gekomen om privéredenen en uit rancune (jegens Ajax, red.). Er zou ook geen sprake kunnen zijn van een afkoopsom. Vier leidinggevende mensen van AZ hebben mijn verzoek gehonoreerd. Als dat niet was gebeurd zou ik hier volgend seizoen met evenveel plezier weer aan de slag zijn gegaan.”

Maandagavond had Scheringa het eerste contact met de leiding van Bayern München. Woensdag om vijf uur waren de partijen op zijn kantoor in Wognum eruit. Bayern München zal gratis een oefenwedstrijd spelen tegen AZ, terwijl het normaal gesproken vier ton kost de twintigvoudige Duitse kampioen uit te nodigen. Maar veel meer dan drie, vier ton bruto zal deze deal niet opleveren.

AZ en Bayern München hebben in het uurtje dat ze elkaar spraken afgesproken dat er een bepaalde vorm van samenwerking komt. Dat zal zijn op gebied van merchandising, technologie en jeugdopleiding. „Bayern kan ook van AZ leren en andersom”, meent Van Gaal. Op 1 juli zal hij in München tijdens een persconferentie zijn geloofsbrieven overhandigen. Eerder hoeft er van hem geen visie ten aanzien van bijvoorbeeld de speelwijze en de invulling van de selectie te worden verwacht.

Aan Brands nu de taak een opvolger te zoeken voor Van Gaal. „We willen opnieuw een topcoach contracteren, bij voorkeur een Nederlander. Het vinden van een goede trainer vind ik in mijn baan altijd de moeilijkste klus. Of dat nou voor RKC is of AZ. Het is belangrijker dat hij bij de club past dan dat hij ervaring heeft in de Champions League.”

    • Erik Oudshoorn