Declaraties breken Britse politici op

In het declaratieschandaal rond Britse parlementsleden zijn gisteren de eerste koppen gerold: een afgevaardigde van de Conservatieve oppositie stapte op, een fractielid van regeringspartij Labour werd geschorst.

Het betreft Andrew MacKay, een naaste adviseur van oppositieleider David Cameron, en voormalig staatssecretaris Elliot Morley van de Labourpartij van premier Gordon Brown.

De onthullingen over de declaraties, met name door dagblad The Daily Telegraph, houden al meer dan een week aan. Parlementariërs schaften onder meer hondevoer, huisraad, luiers en porno aan op kosten van de Britse belastingbetaler. Ook sjoemelden sommigen met aftrekposten voor tweede woningen.

Britse media verwachten dat de komende dagen meer parlementariërs opstappen. Sommigen hebben aangekondigd ontvangen vergoedingen terug te betalen.

De onthullingen brengen de partijen – behalve Labour en de Conservatieven ook de Liberaal-Democraten – ernstig in verlegenheid. In de meeste gevallen gaat het niet om grote bedragen, maar het losbandige declaratiegedrag tast het aanzien van het Britse Hoger- en Lagerhuis als de ‘moeder van alle parlementen’ danig aan.

Zowel premier Brown als oppositieleider Cameron staat, mede in het licht van de verkiezingen voor het Europees Parlement van begin juni, onder toenemende druk van hun partijen om de affaire snel tot een goed einde te brengen. In de jongste peilingen naar de kiezersgunst liggen de Conservatieven een straatlengte voor op Labour (41 om 22 procent).

Gisteren kondigde MacKay zijn vertrek aan. Hij declareerde ten onrechte 24.006 pond (ruim 26.600 euro) per jaar aan kosten van de tweede woning van zijn vrouw Julie Kirkbride, eveneens Conservatief parlementslid. Cameron bestempelde het declaratiegedrag van zijn naaste adviseur als „volkomen onaanvaardbaar”. MacKay erkende een „beoordelingsfout” te hebben gemaakt.

Labour schorste gisteren ex-staatssecretaris Morley als lid van de fractie. Hij gaf toe 16.800 pond (18.500 euro) hypotheekrente te hebben gedeclareerd voor zijn tweede woning, ofschoon de lening al twintig maanden was afbetaald. (AP, Reuters)