Dalai lama is alsnog welkom in Zuid-Afrika

Het besluit om hem onder druk van China geen visum te verlenen, leverde anderhalve maand geleden woedende reacties op. Inmiddels is de dalai lama weer welkom in Zuid-Afrika.

„De dalai lama staat het meer dan vrij om, net als iedere andere burger ter wereld die dat wil, Zuid-Afrika te bezoeken”, verklaarde vanochtend de Zuid-Afrikaanse minister van Internationale Betrekkingen, Maite Nkoane-Mashabane. „Zuid-Afrika discrimineert niemand.”

In Zuid-Afrika stak een storm van protest op toen de dalai lama eind maart geen toegang kreeg tot het land. De Tibetaans spiritueel leider, die een conferentie in het kader van het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika wilde bijwonen, werd geweerd onder druk van China, zo erkende de regering. Peking, dat Tibet als een opstandige provincie beschouwt, ziet het liefst dat de dalai lama nergens ontvangen wordt.

Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zag in het weren van de dalai lama een teken van „morele verloedering” in Zuid-Afrika. Zulu-leider Mangosuthu Buthelezi sleepte de minister van Binnenlandse Zaken voor de rechter. Minister van Volksgezondheid Barbara Hogan kritiseerde zelfs haar eigen regering om het besluit.

Mogelijk hangt de wijziging van het Zuid-Afrikaanse standpunt samen met de regeringswisseling die zich in de tussentijd heeft voltrokken; interim-president Kgalema Motlanthe heeft plaatsgemaakt voor Jacob Zuma, nadat het ANC 22 april de verkiezingen won. (BBC)