Crisisberaad van bazen Formule 1 in Londen

Voorzitter Max Mosley van de internationale autosportbond FIA heeft voor vandaag crisisberaad belegd met de bazen van de Formule 1-teams. Op vliegveld Heathrow bij Londen komt de omstreden budgetlimiet van 45 miljoen euro ter sprake, bevestigde gisteren een woordvoerder van de FIA. Ook Bernie Ecclestone, de commerciële rechtenhouder van de Formule 1, schuift aan.

Ferrari en Renault hebben deze week gedreigd de Formule 1 de rug toe te keren als de FIA zijn bezuinigingsplan in de koningsklasse doorzet. Raceteams die tekenen voor een jaarlijks budget van 45 miljoen euro, krijgen meer technische vrijheden dan teams die meer willen uitgeven.

Het budgetplafond zorgt volgens Ferrari en Renault, teams die jaarlijks honderden miljoenen investeren in de autosport, voor onduidelijke regels en een tweedeling in het deelnemersveld. „We weigeren regels te aanvaarden die niet in overleg met de betrokken partijen zijn genomen, maar eenzijdig door de FIA worden opgelegd”, zei teambaas Flavio Briatore van Renault. „Als de regels van de FIA niet worden herzien, hebben we geen andere keus dan ons aan het einde van dit seizoen terug te trekken uit het wereldkampioenschap Formule 1.”

Briatore haastte zich gisteren al te zeggen dat Renault niet op een breuk met de FIA aanstuurt. „We gaan logische voorwaarden voorstellen aan Mosley. Ik wil duidelijk maken dat we graag samenwerken met de FIA. De teams zijn de Formule 1 en zouden de regels moeten bepalen. De internationale federatie is niet meer dan de scheidsrechter”, liet de Italiaan optekenen in Gazzetta dello Sport.

Formule 1-baas Ecclestone meende dat de oplossing niet al te moeilijk is. „Het hangt er van af wat allemaal betaald moet worden van het budget. Misschien is het al voldoende om er nog een aantal posten uit te halen”, zei de Brit in de Franse krant Le Figaro. De FIA maakte eerder al duidelijk dat de salarissen van de coureurs, de kosten voor marketing en eventuele boetes niet binnen het budget van 45 miljoen euro vallen.