Borsten

Fraaie illustratie is wat de Spaanse auteur Javier Marías schrijft bij de foto die hij heeft opgenomen in zijn boek Jouw gezicht morgen (besproken in NRC Boeken, 24 april) van Sophia Loren en Jayne Mansfield. Loren kijkt „met een mengeling van afgunst, schrik en verbazing, ofwel met ongelovige verbijstering naar de borsten van haar Amerikaanse collega, die veel volumineuzer en onbedekter zijn.” Marías heeft het ook nog over „de angstig zijdelingse blik van Sophia Loren, haar bedeesdheid en achterdocht bij het zien van dat triomfantelijke, intimiderende trans-Atlantische decolleté.” Joe Shere © MPTV 1958 MPTV

Alsof alleen mannen doen aan borstenvergelijking. Vrouwen gluren evenzeer naar elkaars borsten. Rosan Hollak schrijft in haar rubriek ‘De liefhebber’ over de waardering van gezien worden (CS, 1 mei): ‘Simpelweg omdat het – ook de vrouwenblik? – bijdraagt aan een gevoel van eigenwaarde.’

Fraaie illustratie is wat de Spaanse auteur Javier Marías schrijft bij de foto die hij heeft opgenomen in zijn boek Jouw gezicht morgen (besproken in NRC Boeken, 24 april) van Sophia Loren en Jayne Mansfield. Loren kijkt „met een mengeling van afgunst, schrik en verbazing, ofwel met ongelovige verbijstering naar de borsten van haar Amerikaanse collega, die veel volumineuzer en onbedekter zijn.”

Marías heeft het ook nog over „de angstig zijdelingse blik van Sophia Loren, haar bedeesdheid en achterdocht bij het zien van dat triomfantelijke, intimiderende trans-Atlantische decolleté.”

Een significante foto, toch?

Amsterdam

    • Ferdinand Ruhwandl