boekberichten

Walcott trekt zich terug als kandidaat hoogleraar

De Caraïbische dichter en Nobelprijswinnaar literatuur Derek Walcott (79) heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor het hoogleraarschap poëzie aan de Universiteit van Oxford. Dit meldt The Guardian. Dat gebeurde nadat hij het mikpunt werd van een anonieme verdachtmakingscampagne.

Ongeveer honderd academici in Oxford ontvingen afgelopen weken documenten waarin een geval van ongewenst seksueel gedrag van Walcott tegenover een Harvardstudente in 1982 een rol speelt. De campagne leek uitdrukkelijk bedoeld om Walcotts kandidatuur als Oxford-professor in de poëzie te dwarsbomen. Walcott was een van de drie kanshebbers, naast Ruth Padel en de Indische dichter Arvind Krishna Mehrotra.

Als reden voor zijn terugtrekking gaf Walcott dat hij geen deel wilde uitmaken van een ‘uitverkiezing die is gedegenereerd tot een poging tot karaktermoord’. De anoniem rondgestuurde papieren over Walcott bevatten fotokopieën uit het boek The Lecherous Professor: Sexual Harassment on Campus van Billie Wright Dziech en Linda Weiner. Daarin is te lezen hoe Walcott een studente seksueel benaderde. Tijdens een bespreking zou hij gezegd hebben: ‘Stel je voor dat ik me inbeeld dat ik de liefde met je bedrijf? Wat denk je dat ik zou doen? Zou je met me naar bed gaan als ik het je vraag?’ Toen de studente de vraag afwimpelde, kreeg ze een onvoldoende. Na een onderzoek tikte Harvard Walcott op de vingers. Walcott noemde zijn wijze van lesgeven ‘persoonlijk en intens’ (DL).

Martin Amis prijst ETA om moord

‘De Baskische afscheidingsbeweging ETA droeg bij aan Spanjes afscheid van de dictatuur, omdat ze in 1973 de opvolger in spe van generaal Franco vermoordde.’ Dit poneerde de Britse schrijver Martin Amis op een festival in Granada. Hij zei dat er ‘weliswaar niet veel gelegenheden zijn om de ETA te bedanken, maar in dat geval wel.’ In 1973 kwam admiraal Luis Carrero Blanco om bij een bomaanslag. Zo was de weg vrij voor Juan Carlos om na de dood van Franco in 1975 Spanje om te vormen tot democratie. (DL)

Dichters Jaeggi en Rein Bloem herdacht

De vorig voorjaar op 45-jarige leeftijd gestorven dichter en schrijver Adriaan Jaeggi wordt op 21 mei geëerd op een bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam, waar onder anderen Tommy Wieringa, Alfred Schaffer en Mustafa Stitou uit Jaeggi’s werk zullen voorlezen. Vanavond wijdt Perdu in Amsterdam een avond aan dichter en criticus Rein Bloem (1932-2008), met medewerking van onder anderen H.C. ten Berge, Boudewijn de Groot en K. Michel. Een bloemlezing uit zijn essays wordt voorbereid. (AF)

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Dirk Leyman