BBC: gezag regering Pakistan is aan het afbrokkelen

Londen. Slechts 38 procent van de Pakistaanse North-West Frontier Province is volledig onder controle van de Pakistaanse overheid. In 24 procent van de provincie heeft zij alle gezag verloren. Dat concludeert de BBC na een grondig onderzoek. De studie toont aan dat de invloed van de Talibaan niet beperkt blijft tot de semi-autonome tribale gebieden aan de grens met Afghanistan en de Swat-vallei, waar het leger met een militair offensief de macht wil heroveren op de Talibaan. Ook in de miljoenenstad Peshawar - de hoofdstad van de provincie - en in de zuidelijke rurale regio die grenst aan het zuiden van de provincie Punjab zijn Talibaan aanwezig. De Pakistaanse president Zardari, gisteren op bezoek bij de Britse premier Brown, noemde het onderzoek ”incorrect” en ”misleidend”. Bij gevechten in het noordwesten van Pakistan zijn gisteren en woensdag 54 opstandelingen gedood. Dat heeft het leger gemeld. Aan de kant van het leger zouden negen doden zijn gevallen.