Amerikaan was indringer, zegt Aung San Suu Kyi

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi acht zich onschuldig aan het overtreden van de regels van haar huisarrest. Dat heeft haar advocaat vandaag verklaard, nadat Suu Kyi haar eerste nacht in de Insein-gevangenis had doorgebracht. Gisteren werd zij gearresteerd omdat een Amerikaanse man naar haar huis gezwommen was en daar zeker één nacht is gebleven. Volgens de advocaat noemt Suu Kyi hem een indringer.

De arrestatie van Aung San Suu Kyi, twee weken voordat haar huisarrest zou aflopen, is internationaal scherp veroordeeld. Het militaire regime dat Birma sinds 1962 bestuurt heeft aangekondigd dat in 2010 de meerpartijendemocratie hersteld zal worden met parlementaire verkiezingen. Gevreesd wordt dat de junta het incident met de Amerikaan aangrijpt om ervoor te zorgen dat Suu Kyi met de verkiezingen niet vrij is. Zij mag zich volgens de vorig jaar ingevoerde grondwet overigens niet verkiesbaar stellen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei ernstige bezwaren te hebben tegen de „ongegronde” aanklacht en riep op de oppositieleidster en Nobelprijswinnares „onmiddellijk en onvoorwaardelijk” vrij te laten. Zij eiste ook de vrijlating van ruim 2.100 andere politieke gevangenen. De Britse premier Gordon Brown zei: „Het Birmese regime heeft duidelijk de intentie om een voorwendsel te vinden, ongeacht hoe zwak het is, om haar onwettige detentie te verlengen.” Suu Kyi kan tot vijf jaar cel veroordeeld worden.

De Amerikaan, de 53-jarige John William Yettaw uit Missouri, zit in Birmese hechtenis. Zijn motieven zijn nog altijd onduidelijk. Zijn echtgenote omschrijft hem als een „zeer vredelievend man met goede bedoelingen” die „het beste voorhad” met Aung San Suu Kyi. „Hij is niet gek, hij is eccentriek”, zei ze. (AP, Reuters)